От х:

Днес в x:

Безплатни прегледи в МБАЛ – Хасково за Световния ден за борба с диабета

Изображение 1 от 2

    МБАЛ – Хасково стартира кампанията по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, съобщиха от лечебното заведение.

    Цел е профилактика и обучение на пациенти с диабет. Пациентите ще имат възможност за безплатни прегледи от ендокринолози, както и за измерване на кръвната захар.

    Измерването на кръвната захар ще се проведе в Диабетния център на Първо вътрешно отделение на МБАЛ- Хасково на 14 ноември от 10:00 до 13:00 часа.

    Традицията да се отбелязва този ден стартира по решение на Международната Диабетна федерация и Световната здравна организация, в резултат на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

    През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на обединените нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.

    Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 - инсулина.

    Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини