От х:

Днес в x:

Д-р Балтаджиев: Диабетът е на трето място по значимост, придоби мащабите на пандемия

    Световният ден за борба с диабета бе отбелязан в МБАЛ-Хасково. По този повод се проведоха безплатни прегледи и измерване на кръвната захар в Първо вътрешно отделение в здравното заведение.

    От услугите могат да се възползват хасковлии, без направление. Идеята е превенция срещу заболяването и при необходимост да се вземат адекватни мерки, та дори и да се започне лечение, каза енодокринологът д-р Мирослав Балтаджиев.

    Световният ден за борба с диабета се отбелязва на 14 ноември – на рождения ден на канадския лекар и физиолог Фредерик Бантинг, открил инсулина през 1921 г. Този ден се отбелязва от 1991 г. В момента в световен мащаб има около 460 млн. души диагностицирани с диабет и още около 340 млн. души, които не са диагностици. Така общият брой на страдащите от заболяването достига около 800 млн. души. На население 7-8 млрд., това е между 8 и 10%.

    В България между 500 000 и 600 000 души са със захарен диабет. На население от 6.5 млн. души, това също е между 8 и 10% заболяваемост от тип 1.

    „Последните 2-3 г. се увеличава заболяваемостта от захарен диабет в резултат на Ковида и най-вече на стреса“, каза д-р Балтаджиев. Той беше категоричен, че захарният диабет е на третото по социална значимост заболяване в света, придобило мащабите на световна пандемия. Диабетът е на трето място не само по социална значимост, но и като разпространение, като разходи за лечение. На първо място са онкологичните заболявания, а на второ са сърдечно-съдовите – инфаркти, инсулти, исхемични болести на сърцето.

    „С обединени усилия – лекари, сестри, медицински персонал и пациенти се опитваме да се борим с това голямо предизвикателство“, каза още д-р Балтаджиев.

    Безплатните прегледи продължават до 13 часа днес.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини