От х:

Днес в x:

Хасковският театър на протест: Искаме достойно да живеем и да творим

  Хасковският театър „Иван Димов“ се присъедини към националния протест против ниските възнаграждения на работещите в сферата на културата. В знак на недоволство точно в 12:00 часа днес актьори и работници излязоха пред сградата на културната институция, за да изкажат недоволството си от унизителните 0.4% в бюджета, определени за култура.

  „Този бюджет някак си е недопустим. И не заради парите, а заради това, че изкуството, както сме го изписали на нашия транспарант - изкуството дава криле. И ние трябва да ги поддържаме, за да лети високо духът, за да не умира. Виждаме какво се случва в днешно време – виждаме колко много насилие има и само чрез изкуството, науката, знанието, ние можем да предотвратим този упадък на човечеството. Ние искаме единствено и само достойно да живеем и да творим“, заяви актрисата Ивана Шекерова от хасковския театър „Иван Димов“, която е и председател на хасковската структура към Съюза на артистите в България. Тя поясни, че хората в сферата на културата, за да работят достойно, в държавния бюджет трябва да бъде заложен минимум 1%.

  В протеста в Хасково се включиха и служителите на Регионалния исторически музей в Хасково. Директорът на културната институция Пенко Добрев заяви, че настояват за минимум 50% увеличение на бюджета за догодина. Поясни, че средствата не са само за заплати, но и за режийни разходи, предвид високата инфлация през последните 2 години. Уточни, че масовите заплати на работещите в сферата на културата са от порядъка на 1000 лева.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Не
   Непукиста
   7 -2
   00:16, 2 ное 2023
   Скандала с фалшифицираните избори не се случи и активираха други проксита.
   Между другото Хасково Нет нищо не пишите за невалидните бюлетини!!!
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини