От х:

Днес в x:

Спасени от контрабанда на ГКПП "Капитан Андреево" монети и археологически ценности са вече в РИМ-Бургас

Спасени от контрабанден трафик 897 старинни монети и археологически ценности при проверки на граничния пункт „Капитан Андреево“  са предадени от Териториална дирекция Митница Бургас на Регионален исторически музей Бургас.

От Агенция „Митници“ уточниха, че процедурата включва съставянето на тристранен протокол между представители на ТД Митница Бургас, Министерство на културата и Регионален исторически музей Бургас.

Културно-историческите ценности са отнети в полза на държавата след приключили наказателни производства и влезли в сила присъди. Със заповед на директора на Агенция „Митници“ те се предоставят безвъзмездно на Министерство на културата, а то от своя страна-на Регионален исторически музей Бургас за съхранение и опазване.

Старинните монети и археологически находки са задържани от митническите служители на „Капитан Андреево“ в периода 2019 – 2021 година. Открити са при четири отделни проверки на влизащи в страната от Турция три товарни автомобила и един автобус с пътници.

Според съдебните експертизи сред спасените културни ценности са златни монети от Константинопол и Венеция, антични монети, пръстени, обеци, древни стрели и други археологически находки.

Най-голямото количество от 529 ценности, сред които златни, сребърни и бронзови старинни монети, антични обеци и пръстени, както и бронзови стрели и пластики, е иззето от митническите служители на 30 април 2021 г. Ценностите са били укрити във фабрични кухини в шофьорската кабина на товарен автомобил, управляван от турски гражданин, който е пътувал от Турция за Франция през България.

Други 218 бронзови, сребърни и златни монети, както и 2 оловни византийски печата са задържани на 15 ноември 2019 г., също при проверка на влизащ в страната товарен автомобил, управляван от турски гражданин. При личен преглед на шофьора митническите служители откриват във външните джобове на якето му две кутии цигари, облепени с прозрачно тиксо. Установено е, че вместо цигари, кутиите съдържат редки старинни монети и два  византийски печата.

При митническа проверка на 2 януари

2021 г. са открити още 39 антични и средновековни бронзови монети, също в облепена кутия от цигари в джоб на якето на друг шофьор на товарен автомобил –турски гражданин, превозващ стока от Турция за Германия. 

При друг от случаите 109 старинни монети са открити в дрехите и в ръчната чанта на пътник в автобус, български гражданин, пътуващ от Турция на 16 февруари 2020 г.

Задържаните общо 897 монети и археологически ценности са датирани от различни периоди – от Античността до Средновековието. Тяхната автентичност е установена от експертизите по съдебните дела, като общата им оценка за нуждите на съдебната система е около 250 000 лева, но експертите ги определят като движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство с висока научна и експозиционна стойност.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини