От х:

Днес в x:

Уникален стенопис на поета революционер Шандор Петьофи украсява пространството в едноименното училище в Хасково

    Те не говорят за себе си в единствено число, предпочитат да се идентифицират като творчески колектив. Павел и Йордан или Filthy Rags са дръзки, безкрайно артистични автори от новото време. Двамата артисти са на път да реализират първия по мащабите си проект на фасадата на хасковското училище „Шандор Петьофи“.

    Рисуват стенопис с площ 97 кв.м. Възможността да реализират проекта е след като идеята им, интерпретираща темата за любовта и свободата в стихотворението на Петьофи “Любов и свобода”, печели конкурс по повод 200-годишнината от рождението на унгарския поет и революционер, който е и патрон на училището в квартал “Орфей“. Школото отбелязва  през 2023 -а 50 години от създаването си и реализацията на красивия стенопис е своеобразен подарък за половинвековния  юбилей.

    Стенописът е финансиран по линия на Унгарския културен институт у нас „Лист“, Национален фонд “Култура” на Унгария и ОУ “Шандор Петьофи” в партньорство със "София Графити Тур" и община Хасково.

    Това е съвременен стенопис, един различен начин за изява, който се възприема много директно, казват художниците. Вече 15 години те участват в различни изложби в България и чужбина. У нас имат реализирани и други мащабни проекти, като тези във Варна.

    Стенописът в Хасково се възприема прекрасно не само от учениците, но и от обществеността в квартала. Много от хората, които живеят на по-горните етажи в жилищните сгради около училището, споделят, че откакто се работи по него, не пропускат вечер да го погледат от птичи поглед.

    Авторите работят от няколко дни и този петък ще видят идеята си изцяло реализирана. Стенописът ще бъде официално открит през септември за празника на Хасково, казаха от ръководството на училището.

    А на въпроса дали ще оставят подписа си под произведението, Filthy Rags отговарят, че работата им е техният подпис, всичко останало е суета.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини