От х:

Днес в x:

Производители и търговци на бои и лакове под лупа

Регионалната екоинспекция ще започне проверки на всички производители, вносители и търговци на бои, лакове и авторепаратурни продукти в Хасковска и Кърджалийска области за спазването на новите изисквания на наредбата за ограничаване на емисиите от летливи органични съединения при употребата на органични разтворители в тези продукти. Това информираха от РИОСВ Хасково.

Новите изисквания влизат в сила от началото на новата година. Те са много по-строги в сравнение с тези, които бяха въведени през 2007 година, когато беше приета наредбата. Силно са намалени нормите за максимално допустимо съдържание на летливи органични съединения в различни видове бои, лакове, подготвителни и почистващи продукти за автомобили, кит, грунд и бои за финишно покритие. В пъти са намалени максимално допустимите съдържания на тези съединения в широко употребяваните в бита ни бои и лакове.

Например за продукти за матови покрития за вътрешни стени и тавани – латексовите бои нормата за летливите органични съединения, които могат да се съдържат в тях, е намалена 2,5 пъти. Същото е и изискването за продуктите на минерална основа, които са предназначени за външни стени, зидария, тухли и мазилка.

Всички тези изисквания се въвеждат с цел предотвратяване и ограничаване замърсяването на атмосферния въздух с летливи органични съединения. С наредбата се въвеждат и задължения относно етикетирането на продукти, съдържащи такива съединения. Върху опаковките е задължително да бъде изписана подкатегорията на продукта и нормата за максимално допустимото съдържание на съединението в грам на литър. Друга задължителна информация върху етикета е и обозначаването на максималното съдържание на тези органични съединения определено за съответния продукт в състояние годно за употреба.

При установяване на продукти при производителя, вносителя или в търговската мрежа върху етикета на които липсва информация за съдържанието на летливи органични съединения регионалната екоинспекция ще изисква задължителен анализ от акредитирана лаборатория.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини