От х:

Днес в x:

Отказват банков кредит при неплатена глоба към КАТ

В случай че лице има неплатена глоба към КАТ, то няма да може да тегли банков кредит. Промяната влиза в сила от началото на 2010-та година, съобщават от Национална агенция приходи. Именно в НАП вече ще се плащат частните държавни вземания като глобите налагани от КАТ и РИОКОЗ. Те трябва да се платят в двуседмичен срок след връчването на наказателните постановления. Ако това не стане, сумите ще се събират по принудителен ред от данъчните.

Това става възможно защото от началото на следващата година Агенцията по държавни вземания /АДВ/ се влива в Националната приходна агенция.

Приходните инспектори ще получат правото да описват и продават имущество на длъжници, които не са платили дълговете си към бюджета. Досега служителите на НАП можеха да налагат обезпечителни мерки като запори на банкови сметки, автомобили и възбрани на недвижими имоти, но не и да продават имущество за неплатени дългове.

Освен това НАП ще следи за неплатени глоби при издаването на удостоверения за платени данъци и осигуровки. Така, докато едно лице има задължение например към КАТ няма да може да получи одобрение за банков кредит, тъй като един от задължителните документи, изисквани от банките е удостоверение от НАП за липса на задължения. Такъв вид документ е необходим още при кандидатстване за участие в обществени поръчки и издаване на разрешително за оръжие.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини