От х:

Днес в x:

В Езиковата гимназия в Хасково организираха за първи път Дни на кариерното ориентиране по идея на ученици

    Дни на кариерното ориентиране започнаха в Езиковата гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ в Хасково. Подобен форум, насочен към предстоящия избор на учениците за по-нататъшно развитие в образованието и избор на професия, се прави за първи път, подчерта директорът на гимназията Деян Янев. Идеята за него е от десетокласниците Велина Ангелова и Тома Николов.

    В началото на годината десетокласниците усетили, че както те, така и много от съучениците им се двоумят в избора си за профилираните предмети. Така се стига до идеята да се направи анкетно проучване за нагласите им. То беше представено от Велина Ангелова от 10А клас. Според анкетата голяма част от десетокласниците все още не са запознати със специалностите, които се предлагат в университетите. Висок процент на колебаещи се отговори имало и при ориентирането за образователна дестинация-България или в чужбина.

    Важното е учениците, които решават да учат във висшите университети, да го правят осъзнато и с ясното намерение да учат точно определена професия, след което и да я практикуват. Това е целта на кариерното ориентиране-да помогне на нашите ученици да бъдат с ясна цел и да знаят какво искат да постигнат, посочи директорът на Езиковата гимназия.

    Днес и в следващите няколко дни в училището гостуват представители на различни висши учебни заведения, както и професионалисти от различни области, които ще представят пред гимназистите своите професии. Част от тях са възпитаници на Езиковата гимназия в Хасково.

    Гости на откриването на Дните на кариерното ориентиране бяха заместник-областният управител на Хасково Мартин Узунов, който е завършил гимназията през 2000-та година, заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева и началникът на Регионалното управление на образованието Веселина Павлитова.

    Всички те разгледаха и СТЕМ центъра в училището, в която се прилага иновативно обучение посредством новите технологии.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ня
      Няма нужда
      15 -4
      15:41, 19 апр 2023
      Няма нужда от вишисти.Има нужда от бачкатори.В е дна средно голяма фирма й трабват 5-6 човека вишисти. Инженер , счетоводител- финансист, програмист евентуално. Останалите са бачкатори. Шлосери, заварчици, кабелджии, строители , мазачи. Последният проект , по който към работил на една технологична линия й трябват 26 човека.Един слага реле , друг букса, трети капак и т.н. На три такива линии един настройчик със средно специално образование и на цялото предприятие - двама инженери.Иначе и университетите са като гимназиите- много хвалби и реклами за единния образователен делегиран бюджет на бройка.Никой не следи за качеството
    • 2
      За
      Заставам зад името си
      9 -1
      16:18, 19 апр 2023
      Ето това е бъдещето !
    • 3
      Го
      Годжи
      0 0
      16:28, 19 апр 2023
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

    Още новини

    Последни новини