От х:

Днес в x:

Кулинарен гуру с уроци по готварство в Гимназията по туризъм в Хасково

    Chef Милен Златев, един от най-талантливите възпитаници на HRC Culinary Academy, гостува в Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев” - Хасково. Той проведе два мастър класа с преподаватели по професионална подготовка и ученици от специалност „Кетъринг” от 10, 11 и 12 клас като представи авангарден прочит на иначе добре познатите рецепти за тирамису, телешки стек с аспержи и спанак, и патешко магре.

    Известният готвач е работил в елитни петзвездни международни хотeлски вериги и ресторанти. Интересен акцент в кариерата му е опитът му като личен готвач на посланици и като ръководител на големи екипи. В търсене на нови предизвикателства шеф Милен Златев започва да се занимава с модерна и авангардна кухня. Консултира ресторанти и хотели, провежда курсове в HRC Culinary Academy и Pastry Academy. Понеже началото винаги е важно и има значение откъде и как си започнал, шеф Златев оставя време в натоварената си програма и за прохождащите в професията – младежите от професионалните гимназии.

    През първия ден от гостуването си в хасковската гимназия готвачът приготви тирамису - повдигащ духа и сетивата класически италиански десерт от бишкоти, нежен крем маскарпоне и аромат на кафе и какао. Шеф Златев представи на аудиторията собствен прочит и атрактивна презентация. В рамките на два часа той промени агрегатното състояние на кафеения сироп, като под въздействието на желиращия агент агар-агар сиропът се превърна в гел, а гелът след фино пасиране премина в мус. Всъщност, тази семпла демонстрация показва основата на съвременната авангардна кухня, която се стреми да проучи физичните и химични трансформации на съставките и продуктите, които се случват в готвенето. Учениците се научиха да приготвят веган шоколад без допълнителни мазнини и млечни продукти, което е още една от тенденциите в съвременната кулинария.

    През втория ден от гостуването си известният готвач показа приготвяне на телешки стек и патешко магре с гарнитури от задушени аспержи, еспума от спанак, френски сос Гастрик и парезиени от моркови. И двата основни протеина бяха сготвени с помощта на техниката SOUS VIDE, метод на нискотемпературно готвене под вакуум за продължително време.

    На срещата с кулинарния гуру присъстваха учители и представители на ресторантьорския бранш - главни готвачи на именити заведения от града, както и Цвети Лалов - собственик на хасковски заведения. Главни готвачи Тихомир Стоянов и Симеон Николов са възпитаници на ПГТ „Александър Паскалев”. Това направи презентацията на шеф Златев още по-динамична, защото бе провокирана от интересни включвания и въпроси на професионално ниво.

    Срещата с шеф Милен Златев беше зареждаща и интересна, и подсказа или по-скоро напомни, че съвременната модерна и авангардна кулинария е дисциплина, в която се включват три основни аспекта - социален, художествено-артистичен и технически. Съвместната работа, базирана на тези аспекти, на преподаватели и партньори на училищата в лицето на представители на ресторантьорския бранш и изявени фигури на Българската кулинарна академия неминуемо ще доведе до добри резултати сред младежите, избрали да дерзаят на кулинарната арена.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      Ха ха
      2 -4
      15:45, 19 апр 2023
      Гуру , гуру пък бара всичко с ръките. Да беше турил едни ръкавици
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини