От х:

Днес в x:

Свиленград е сред най-предпочитаните дестинации у нас от турските туристи

Изображение 1 от 2

    Повече от половин милион турски туристи са пътували до страната ни през 2022 година, което е  ръст от над 50% спрямо предходната 202. Сред най-предпочитаните дестинации от тях се нареждат София, Свиленград, Пловдив, Варна и Бургас. Това стана ясно при днешната среща между служебния министър на туризма на България Илин Димитров и турския посланик Айлин Секизкьок. В нея се включиха още Улaш Кърлъ, аташе по културата и туризма и Айбуке Йоздуран, втори секретар в Турското посолството в България. Развитието на сътрудничеството в областта на туризма с Турция е една от основните теми, обсъдени на нея съобщиха от Министерството на туризма.

    В рамките на следващите месеци предстои подписването на споразумение за сътрудничество между няколко браншови организации в туризма и TÜRSAB. “Желанието ни е повече български туристически организации да влязат в сътрудничество с известни организации като TÜROB, TTYD”, заяви министър Илин Димитров.

    Турция е приоритетен партньор на страната ни в областта на туризма. Южната ни съседка традиционно е водещ пазар за изходящ туризъм, като през 2021 г. над 1,4 милиона българи са я избрали за ваканционна дестинация. През последните години обаче Турция също се налага като водещ генериращ пазар за българския туристически продукт.

    Министерството на туризма подкрепя инициативата определени български ресторанти да бъдат оценени и евентуално наградени и да станат част от реномираното международно семейство на Мишлен. “Ето защо за нас ще бъде изключително полезно, ако имаме възможността да обсъдим възможностите за обмен на добри практики с турски готвачи и ресторанти, които вече са удостоени със звезда на Мишлен”, допълни министър Илин Димитров.

    “Развитието на кадрите в туризма е основен наш приоритет”, посочи министър Димитров. В тази връзка той анонсира намерението на страната ни да бъде домакин на форум за обмяна на опит в областта на образованието във Варна в края на летния туристически сезон, в който да се включат и представители на турски висши учебни заведения.

    Насърчаването на двустранните отношения на НПО в сектора на туризма и разработването на съвместни туристически пакети за нововъзникващи туристически пазари бяха другите ключови теми, които министър Илин Димитров обсъди с посланик Айлин Секизкьок.

    Министър Димитров посочи още, че България отдава голямо значение на сесиите на Българо-Турския комитет по туризъм, представляващ политическа и експертна платформа за взаимодествие в областта на туризма. Двете страни обсъдиха провеждането на четвъртата сесия на комитета, която предстои да се проведе в Турция евентуално през втората половина на 2023г.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ко
      Комарджия
      13 -1
      20:08, 13 апр 2023
      Е па най-много казина има там!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини