От х:

Днес в x:

В Деня на Тракия и 10-ти Пехотен родопски полк откриха новия парк в Хасково

    Зеленото сърце на Хасково. С тези думи кметът на града Станислав Дечев откри официално новоизградения парк в Хасково, който е в непосредствена близост до центъра на града. Той е на площ от около 50 декара и се намира над ДНА ,на мястото на военен имот, който беше прехвърлен безвъзмездно на местната община, като терен с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната.

    Паркът е изграден около паметника на легендарния 10-ти Пехотен родопски полк, който години на ред стоеше скрит зад буренаци и огради от погледите на местните хора и носи вече неговото име. Идеята за изграждането на парка тръгна след като беше инициирано възстановяването на паметника през 2014 година. Затова и реставрираният монумент се превърна в централната част, около която беше разработен проекта за мястото за отдих. Строителството му е на стойност около пет милиона лева, от които 3,9 млн. бяха отпуснати от кабинета през декември 2020 година.

    Днешният 26 март, който се чества като ден на Тракия, българската бойна слава и войнски героизъм, е и празник на полка. Отбелязват се  110 години  от Одринската епопея, която за пореден път показа силата и смелостта на българите. 

    Честването днес премина с военни почести и водосвет и с поднасяне на цветя и венци в почит паметта на героите.

    10-годишният гайдар Мартин Пашов изпълни химна на Тракия и Странджа. Духовият оркестър на Хасково припомни марша на легендарния 10-ти Пехотен родопски полк, участвал в героичната битка за превземането на Одринската крепост, записана със златни букви в славните  страници в бойната история на Българската армия, който е по музика и текст на поручик Кадиев.

    В отбелязването на празничния ден участваха още Народен оркестър при Община Хасково с ръководител Димчо Йорданов и ансамбъл "Южняци" с ръководител Васко Димов.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Их
      Иха
      42 -23
      15:23, 26 мар 2023
      Браво , от едно голо поле направиха , парк с трева и възвишения от боклуци отстрани , замаскирани с пръст и трева , за 4 години оправление и крадене от герб и кмета Дечев толко , сензация ...
      • Та
        Така е
        11 -12
        20:01, 26 мар 2023
        До кмета лентата преряза упълномощения представител на юридическото лице изпълнител лице- Калин Манолов. Той се явяваше на комисиите по приемане на всички санирани от Тенчо Лилянов- разбирай Делян Добрев блокове.По коминчетата ще ги познаете.За четири години Станчо с оня прякор едва успя да затреви с райграс една поляна и да направи детска площадка на чернокожите от Вапцаров.
    • 2
      И
      И
      32 -17
      15:23, 26 мар 2023
      Цирк
    • 3
      Их
      Ихо
      34 -18
      15:24, 26 мар 2023
      Гледайте за кой ще гласувате , ако искате развитие , а не като досега , лъжи лъжи и лъжи ...и накрая за 4 години парк , цирк .
    • 4
      Ба
      бат Танас-общественик
      33 -10
      16:35, 26 мар 2023
      След обяд , когато голяма част от присъстващите вече си бяха отишли и тоалетните вече бяха заключени. И до тоалетната стои охранител за да казва на желаещите да се облекчат че не работят. На мой въпрос утре ще работят ли, ми отговори че, въобще няма да работят!
      Хубава работа, ама хасковска! Защо винаги в меда ще се намери да има и по една капка катран?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини