От х:

Днес в x:

Новата улица край парка над ДНА ще се казва „ Десети родопски полк“

„ Десети родопски полк“. Така ще се казва новоизградената уличка в южната част на парка над ДНА в Хасково. Решението взеха след кратко обсъждане за наименованието общинските съвтенци от Хасково на днешното си заседание.

Предложението на кмета на Хасково Станислав Дечев, като вносител на докладната, бе новото трасе да се казва „Десети пехотен родопски полк“. Аргументът на кмета за предложението му е, че точно с това наименование полкът е записан в аналите на Военно-историческия музей. Преди да направи предложението си той се е консултирал с историка от Регионалния исторически музей в Хасково д-р Веселина Узунова.

Дали обаче не е по-удобно улицата да бъде наименувана с по-краткото „Десети родопски полк“, повдигна дебата в социалните мрежи при излизане на проекто-предложението историкът от Регионалния исторически музей Милен Вълчев. Аргументите му в залата изложи съветникът Георги Пеев, който направи и предложението за промяна на именуването на улицата в докладната с по-краткия възможен вариант.

Според аргументите на Вълчев, не е задължително името на улицата да присъства в целя вариант на изписване, тъй като полкът е единствен такъв в цялата страна и не може да бъде объркан с друг.

„И без да присъства "пехотен" е ясно за кой точно полк става въпрос, като се има предвид, че няма нито авиационен, нито артилерийски родопски полк. Затова пък ще се спести, както се казва, много "хартия и мастило", недоразумения и обърквания с адреса и навигациите“, аргументира се историкът.

Това негово мнение беше възприето от общинските съветници, които гласуваха за съкратения вариант на въвеждане на името на новата улица в регистрите.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Jh
    JHB
    8 -6
    21:36, 25 ное 2022
    Поне не е някакво комунистическо име пак! Десети пехотен родопски полк (1893 – 1918) България не започва от 1944та, тя тогава свършва!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини