От х:

Днес в x:

19 000 дела разгледани в Административен съд – Хасково за 15 г., 75% са потвърдени

    Отбелязаха 15 години от създаването на Хасковския административен съд. По този повод се проведе работна среща днес на тема „Административен съд – Хасково и Администрацията, гледаме в една посока – законосъобразност на административните актове“.

    На нея бяха изнесени данни от създаването на съда през 2007 г. досега. Той е започнал да функционира с 5 съдии, а към момента са 8. За 15-те години са образувани близо 19 000 дела, отчете съдебният помощник Стефан Самуилов. Около 12 500 от тях са първоинстанционни административни, а около 6 500 са касационни. През периода са свършени общо около 18 500 дела. Около 75% от актовете са потвърдени от по-горната инстанция, което е над средното за страната.

    Най-често разглежданите дела са по Закона за чужденците, по Закона за убежището и бежанците, по Закона за МВР, по Закона за устройството на територията, Кодекса за социално осигуряване, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

    През годините се наблюдава тенденция към увеличаване на делата. През първите 5 години от създаването на съда са разглеждани по 400-500 дела годишно, а след 2009 г. досега броят име е около и над 900 дела годишно. Най-много дела са били образувани през 2017 г. - 1349, като преобладават делата за мигранти.

    Председателят Василка Желева заяви, че Административен съд – Хасково поддържа едно много добро ниво през годините, което става ясно от качеството на постановените съдебни актове и от ежегодните отчетни доклади.

    На работната среща присъстваха представители на местни и регионални органи и структури на изпълнителната власт. Целта бе да се очертаят проблеми, възникващи в хода на взаимодействието между съда и административните органи, имащи отношение към процеса на правораздаване, да се идентифицират затруднения от организационен и технически характер, срещани в хода на комуникацията между съда и тези органи, и да се набележат основни насоки за подобряване на комуникацията между Административен съд – Хасково и държавната и местна администрация.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ив
      Иванов
      5 0
      09:52, 26 ное 2022
      Много ми е било интересно нещо което има в Административния съд в Хасково! Всички съдии са жени, че толкова ли няма кадърни мъже - съдии които да работят там?
    • 2
      Ня
      Някой
      5 0
      12:39, 26 ное 2022
      Най- добрата съдийка за мен там е Цветомира Димитрова ! При нея съм печелил две дела , да е жива и здрава!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини