От х:

Днес в x:

Организации със сигнална червена лампа за Ден на възпоминание на жертвите на домашно насилие

    Неправителствени организации насочват вниманието към насилието у дома с искане за обявяването на национален ден на възпоминанието на жените и децата, убити при домашно насилие. Предложението е този ден да е 29-и ноември и то вече е отправено към Министерски съвет. Искането е подкрепено и от МВР, обясни психологът Петя Петкова, която е управител на Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ и съучредител на Фондация „ХиД Джендър Перспективи“, част от „Алианс за защита срещу насилие основано на пола“.  

    Зад числата от статистиката стоят всъщност тежки съдби на билка, страх, унижение и пропаднали мечти, но сред тях винаги има и малък лъч надежда. Именно заради това превенцията и стимулирането към осъзнаване и споделяне на проблемите за домашното насилие, са толкова важни, казват експертът. Затова и идеята на неправителствените организации от алианса, които работят с  жертви на домашно насилие, е да има ден в годината, който да фиксира погледа на обществото към последиците от насилието у дома, които могат и да бъдат фатални.

    Средно между 27 и 30 жени всяка година у нас умират от ръката на партньора си, от когото преди това са търпели системно насилие у дома. Цитираните данни обаче са само за докладвани случаи, а завършилите ситуации на домашно насилие с фаталнен край, са реално повече. Само 5 % от жените, жертви на домашно насилие, докладват за тормоза, посочва тежката истина психоложката от „ХиД Джендър Перспективи“.

    Тревожни са и изводите, които Петя Петкова и екипът й правят по повод възрастовите граници на хората, които търсят омощ от домашно насилие. Ако преди години горната граница беше по-висока и сред най-засегнатата група бяха възрастните хора, страдали от тормоз от деца и внуци, то сега горната граница на жертвите е около 50 години, а долната е около 20 години. Хората, които търсят помощ от специалистите съобщават за тормоз предимно от партьорите си. Има и случаи, в които във фондацията са идвали и деца между 14 и 18-годишна възраст, за да търсят избавление от ситуацията на тормоз вкъщи за себе си и своите майки, разказва Петя Петкова.  

    156 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от началото на годината в Хасковска област, сочи обобщението на данните. 13 жени и 14 деца са приютени и на тях им е оказана правна, социлна и психологическа помощ в Кризисния център за пострадали от домашно насилие в Димитровград.

    С помощта на експертите от „ХиД Джендър Перспективи“ са дадени близо 500 консултации, издадени са и 49 молби по Закона за защита от домашното насилие. От организациите работят с насилници. 40 са консултации на хора, които осъществяват тормоз у дома си и срещу тях са се водили дела.

    Данните се изнасят на днешния ден-25 ноември, който е обявен за международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

    По традиция и през тази година се провежда двуседмична кампания, която в основната си цел е за превенция. Мотото й е "Мълчанието ражда сълзи".

     В Хасково, Димитровград и Свиленград, където действат центрове на неправителствената организация е обявен Ден на отворените врати. В рамките на кампанията са предвидени много дискусии в училища в региона и в пенсионерски клубове, в които експертите ще насочват вниманието към разпознаването на скритите белези за домашно насилие-физическо и психологично и към механизмите, които могат да бъдат задействани за противопоставяне.

    Тази година, за трети пореден път в кампанията срещу насилието на местно ниво ще се включи и Община Хасково, като съвместно с фондация „ХиД Джендър Перспективи“ и Фондация „Български център за джендър изследвания– клон Хасково“ началото на 16 -дневната кампания срещу насилието ще бъде отбелязана с осветяването на Камбанарията в парк Ямача в оранжево в знак на съпричастност към жертвите на домашно насилие.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини