От х:

Днес в x:

Глобяват работодатели за половин работен ден

Пресаташето на данъчните Божана Илиева предупреждава че от следващата година глобите се увеличават

Проверки и санкции на работодатели наемали хора за 4 часа, които всъщност работят пълен ден, са предприели местните данъчни съвместно с инспекцията по труда. Повече от 20 жалби на граждани в тази връзка са получени в ТД на НАП само за летните юли и август. Паралелно с това двете институции проверяват наличието на трудови договори. Липсата на такъв се накционира с 15 хиляди лева.

Проверките по жалби на граждани са се утроили през последните няколко години, констатират от местната приходна агенция. Ако през 2006-та година сигнали за нередности са подали едва 51 граждани, сега само за 11-месечието това са направили 156 души. Това са сигнали само по телефон, отделно от това институцията е проверила още 72 писмени жалби. Освен за назначаване на половин работен ден, другото често нарушение е неплатени здравни осигуровки. След намесата на НАП те са били изплатени плюс глобата за работодателя в размер на 1000 лв. От следвата година обаче, санкцията скача двойно-2000 за физическо лице и 4 хиляди за юридическо.

През годината 44 жители на областта са предупредили в НАП и за липса на касови бележки в заведения и магазини за хранителни и промишлени стоки. Сред по-интересните случаи е покупка на мобилен телефон за 400 лева, при която търговецът не е дал касов бон на купувача. Нарушения като това се санкционират с глоба от 200 до 10 000 лева.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини