От х:

Днес в x:

Именикът отец Антоний Енев: Повече работа, по-малко храна за дълголетие

Изображение 1 от 5

    Днес е Антоновден. Сред най-тачените и уважавани именици в Хасково е отец Антоний Енев. Намираме отчето сутринта на службата в катедралния храм на Хасковска духовна околия „Успение на Пресвета Богородица“. Младият отец Йордан води светата литургия. След нея погледите на миряните са вперени в именика и към него се подават няколко ръце за поздрав.

    Ръкоположен за свещеник на 21-годишна възраст отец Антоний отдава целия си живот в служба на Бога. 23 години и той е и архиерейски наместник на Хасковска околия. През 2017 година беше обявен и за почетен гражданин на Хасково.

    След два дни, на 19-ти януари, отчето ще празнува рождения си ден. През 2023 година навършва 95 години. Казва, че това време е отминало като един миг.

    „Обръщам се назад и вече всичко, което човек може да преживее, виждам зад гърба си“, сподели на днешния си празник отец Антоний. А на въпроса, който казва, че често му задават-за рецептата на дълголетието, има само един отговор и той е кратък: „Повече работа, по-малко храна“. Отчето  добавя, че човек трябва да живее живота си с добро в сърцето, но да не изпада в прекалени крайности, даже и в смиреността си, защото това би могло да бъде и лицемерие.

    „На човек нищо не му е чуждо, затова важното е да живеем, следвайки доброто“, казва с мъдростта на годините си отецът.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини