От х:

Днес в x:

23 °C

Миряните с дълбок поклон на Антоновден към отец Антоний Енев

  Православната църква почита днес паметта на св. Антоний Велики.

  Сред имениците е и почетният гражданин на Хасково Антоний Енев. Прекарал 71 години като свещеник в катедралния храм на Хасково „Успение Богородично“ и 34 години бил архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, отчето днес отпразнува имения си ден отново в църквата.

  Той присъства на празничната света литургия, която води наследникът му като свещенослужител в храма –отец Йордан, след като отец Енев се оттегли от служба през септември, миналата година.

  Днес миряните отдадоха почит на 93-годишния Антоний Енев още при влизането му в християнската обител с дълбок поклон, а той ги благослови.

  На входа на храма е готова и плочата, която отбелязва цялостната реконструкция на църквата. На нея обаче името на отец Антоний не е изписано, макар той до последно да участва в обновяването на храма.

   „Не е редно дългогодишният стопанин на християнската обител да  бъде подминат“, коментираха с  огорчение миряните.

  А на днешния Антоновден, хората вярват, че ако се помолят на светията, когото почитат, той ще ги пази от болести.

  Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез или мед, се раздават на близки и съседи за здраве.

  В народните представи Свети Антоний и Свети Атанас са тясно свързани - счита се, че са двама братя близнаци, които изобретили ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

  Именници днес са Антон, Антония, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Донка, Тончо, Тонка, Тони.

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ра
   РАДИО ЕЛТО
   7 0
   14:36, 17 яну 2021
   честит имен ден именици❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  • 2
   Км
   Кмета
   6 -4
   15:38, 17 яну 2021
   Кажете какво стана с човека дето паднал вчера от Орфей 17!
   • Ра
    разсилния
    5 -5
    16:00, 17 яну 2021
    Изписан е за домашно лечение и рехабилитация. Дано да не се реши отново да скача.
  • 3
   Д-
   Д-р Енчев
   6 -7
   18:30, 17 яну 2021
   Падналият умря от Ковид 19 . Падането беше съпътсващо заболяване.
  • 4
   66
   666
   17 -1
   19:26, 17 яну 2021
   Честито на отец Антоний, това е човекът който неуморно се труди по цял ден и какво някакъв наместник Георги Тодев от Димитровград се появи с джип цял ден обикаля като надзирател нищо не прави и накрая името му на плочата. Докога?
  • 5
   Ге
   Георги
   8 -3
   19:39, 17 яну 2021
   Най велик е поп Златю стар бизнесмен и болшевик.

  Хороскоп за 18.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва самочувствие и то ще се отразява на работата ви днес. Затрудненията ще ги преодолявате по-леко и ще продължавате да търсите предизвикателства, достойни за вниманието ви. Нещата ви ще са наред и ще вървите спокойни напред. Интересуваща ви личност ще отговори на вниманието ви и ще узнаете намеренията й.
  18 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Без колебание ще пресечете нечии опити да ви отклонят от намеренията ви днес. Вложили сте достатъчно енергия и няма да допуснете работата ви да пропадне. Мотивирани сте да приключите навреме започнатото, още повече, че очакванията ви са големи. В личен план ви очаква събитие с добър изход за вас.
  18 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  От днешния ден може да зависи и успеха на по-нататъшната ви работа. Нужен ви е повече реализъм и трезва преценка за нещата. Тогава едва ли ще срещнете трудности при решаването на проблемите. Можете да се доверите на човек от обкръжението си. Това ще ви свали част от напрежението, което ви се събира напоследък.
  18 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съобразявайки се с развитието на събитията и своето място в тях, ще вземате решенията си в движение. Не по-малко внимание ще отделяте и на проблемите на околните. Подкрепата ви ще се цени, получавайки в замяна уважение и подобаващ реванш. Занимаващите се с право, бизнес, енергетика ще имат своите силни изяви.
  18 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще запазите отговорното си отношение към преките си задължения, но няма да криете и търсенията си. Внимателно ще проучвате новите възможности и ще пристъпвате към реализацията им с премерен риск. Ще привлечете към себе си нови хора, запознавайки ги с намеренията си и в съдружие с някои от тях ще реализирате плановете си.
  18 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не се отчайвайте ако делата ви не вървят по план. Имате време да осмислите всичко и да прецените местата, където бъркате. Посъветвайте се с вашите близки хора, те могат да ви дадат ценни напътствия и неоценима подкрепа.
  18 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Постарайте се днес да не се нагърбите наведнъж с всичко, което трябва да свършите, защото едва ли ще успеете да постигнете плановете си. Действайте постепенно, като споделяте работата си с хората около вас. Ще се учудите на готовността, с която ще се отзоват околните. Бъдете предпазливи в личните ви взаимоотношения, възможни са спорове.
  18 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проявявате настойчивост днес когато ви се налага да се справяте с даден проблем. Откривате най-доброто решение, за което и хората около вас ще ви бъдат благодарни. В личен план на някои от вас предстои взимането на нелеко решение. Вслушайте се в съветите на околните, но не допускайте те да ви влияят твърде много когато става дума за вашия личен живот.
  18 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С много от действията си ще благоприятствате финансовото си, психическо и духовно равновесие. Прагматичните Стрелци ще помислят и за подходящи инвестиции, но се пазете от авантюри. Служебно пътуване ще ви обогати с нови впечатления и ще повиши възможностите пред вас за професионално развитие.
  18 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Успявате без проблеми да се справите с голяма част от задачите, които сте планирали. Малко неща ще са в състояние да ви попречат да направите онова, което сте решили. Такива днес едва ли ще срещнете. В личен план се надявате на повече, отколкото реално в момента можете да получите.
  18 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Време е да се действа, ако се оставите в плен на колебанията, ще се изгубите. Ще ви се даде избор, от вас зависи да го направите най-добрия. Ще спечелите нечие доверие и ще убедите някого в предимствата на доводите си. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
  18 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Финансовите притеснения, които присъстваха в живота ви са на път да отшумят. Материални придобивки, погасяване на задължения и други. Изразен късмет и любовни сполуки. Постиженията в професионалната сфера също ще ви носят удовлетворение. Предстоящо пътуване ще ви постави в трескава подготовка.
  18 май 2021
  Последни новини