От х:

Днес в x:

20 °C

В Хасковските професионални гимназии възобновиха практиките

  В Професионалните гимназии в Хасково възобновиха часовете по практика днес. Въведен е обаче нов график, за да се осигури необходимата дистанция между учениците при работния процес и индивидуално работно място за всеки.

  Това стана възможно след заповедта на здравния министър, в която беше разрешено за учениците от професионалните гимназии и студентите от специалностите, които не могат да провеждат практическите си занимания онлайн, учебният процес да бъде възстановен.

  С производство на мебели за обновяване на класните им стаи днес учениците от 12-ти „В“ клас в специалността „Мебелно производство“ на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван-Асен II“ в Хасково рестартираха практическата си подготовка.

  В рамките на днешния ден и във вторник поетапно в работилниците ще се върнат общо 63-ма ученици от 11-ти и 12-ти клас от специалността, обясни заместник-директорката по учебно-производствената дейност в гимназията инж. Диана Димитрова.

  „За учениците от 9-ти и 10-ти клас учебната практика е малко и не предполага работа по машините. За големите класове обаче е важно да са в работилниците, защото повечето от тях ще държат държавен изпит по професионална подготовка, на който показват уменията си и за работа с машини. А този изпит ще е присъствен, така че подготовка онлайн няма как да им даде необходимите умения“.

  Учениците от другите професионални направления в гимназията -по строителство и архитектура и лесовъдите, засега остават само в онлайн среда на обучение. Едните имат повече чертежи и пресмятания, повече проектантска работа, така че практиката им е възможна онлайн, а другите предвид метеорологичните условия също остават вкъщи.

  12-класникът Георги Тенчев е сред  учениците, които влязоха в работилницата на гимназията днес за първи път от края на ноември, когато мерките за ограничаване разпространението на коронавируса оставиха учениците от пети до 12 клас на онлайн обучение. 

  Георги е един от най-талантливите ученици в производството на мебели. Дори е  определен като участник в отбора, с който гимназията трябваше да се представи в раздела за изработка на стилни мебели от дърво на Панорамата на професионалното образование и която засега е отменена за неопределено време. Сред седемте ученици от гимназия е, класирани за практика в мебелни заводи в Германия по спечелен проект по "Еразъм". Тя е трябвало да се състои миналото лято, но предвид обстоятелствата е отложена 2021 година.

  Противно на общото мнение, че по-големите ученици не искат да ходят на училище, Георги е радостен, че отново има възможност да се среща на живо и да работи с преподавателите си.

  „Трудно е онлайн, много от чертежите са трудни за изпълнение, друго си е когато учителят ти покаже грешката на живо, когато я обсъдим“, казва абитуриентът. За него е много важно да успее в малкото време, което му остава, да се подготви за държавния изпит по професията добре, защото е решил да продължи нататък образованието си в специалност, също свързана с дизайна и производството на мебели. При добро представяне на изпитите през май, ще може да ползва преференции за прием в тази специалност в някои от ВУЗ-те.

  Днес възобновиха часовете по практика и в Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“, в специалностите по готварство и сладкарство за 11-ти и 12-ти клас. В залите по практика ще се върне и един десети клас, в който учат хлебопроизводство и сладкарство. За да се спазва необходимата дистанция се е наложило реконструкция на работните помещения, обобщи директорката на училището Пенка Георгиева.

  Практическите занятия се възобновяват от вторник и в Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й. Вапцаров.“

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ви
   вип
   1 -3
   13:26, 18 яну 2021
   Дай
  • 2
   Ми
   Милена
   8 -2
   14:34, 18 яну 2021
   Местното РУО чете заповедите на министъра както дявола евангелието, в заповедта ясно е казано, че се връщат ученици с индивидуални задания на индивидуални работни места и то само ако е крайно необходимо и невъзможно обучението в ОРЕС. Министъра забранява, началника на РУО - разрешава, е няма такава държава!
  • 3
   Ал
   АЛОО
   4 -4
   17:26, 18 яну 2021
   Много си е наред държавата,вие какво искате цяла година ли да стоят в къщи децата?Ама ако ви кажат за нулева година ,да ви видим тогава колко сте ербап.
  • 4
   Ко
   Колина
   2 -1
   18:31, 18 яну 2021
   Много прибързана и не до там обмислена стъпка. С тези две практики само поставяте под заплаха здравето на децата и семействата им . Тествани ли учителите? Колко от тях вече .........?
  • 5
   Ма
   Марина Марашева
   3 0
   18:41, 18 яну 2021
   Учителите да ли са здрави ? Да ли няма да подложат младежите на изпитание и зараза ? При толкова месеци до края на учебната година това не бе от най- правилното решения . Има ли всички мерки в училищата ,даже сапун няма в някои училища.
  • 6
   Уч
   Учителка
   3 0
   19:08, 18 яну 2021
   Елате в Механото ,болни учители, на две колежки починаха близки ,а на една е болна майката.

  Хороскоп за 10.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще отделите повече време на проблем, за който не сте подозирали, че може да се появи. Проявете разбиране и към нуждите на близък човек, помогнете му. Финансови придобивки ще дойдат тъкмо навреме и ще подпомогнат намеренията ви за ремонти или предстоящо пътуване. Не предизвиквайте никого днес, бъдете по-отстъпчиви.
  10 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате реален поглед върху събитията около вас, но освен това е нужно и да се действа. Ще постигнете повече, ако разумно разпределяте енергията си и не се хвърляте в излишни посоки, гарантиращи ви само умора. Нова любов ще вълнува някои от вас. Поне за сега запазете за себе си това хубаво чувство и не го обсъждайте с никого.
  10 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Моментът е подходящ да проявите твърдост и да действате безкомпромисно. Имате увереност в себе си, че действате правилно, остава само да я превърнете в действие. Не се колебайте - шансовете са на ваша страна. Резултатите ще впечатлят дори и вас. Помислете за бъдещи начинания. Откриват ви се много възможности в тази насока.
  10 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  През днешния ден бъдете достатъчно внимателни, не говорете неща, които можете да премълчите. Не е изключено някой от обкръжението ви съзнателно да ви въвлече в конфликтна ситуация. Добри новини ще разведрят настроението ви и ще ви посветят в нови за вас начинания. Следвайте своя вътрешен глас.
  10 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Хвърлете цялата си енергия в делата, които движите.Успехът си заслужава усилията. Ако успеете да заинтригувате и по-висшестоящи - тогава триумфът ви ще бъде пълен.
  10 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
  10 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви емоционално наситен ден сред приятна компания. Настроени сте доста купонджийски и без съмнение се чувствате добре на всяко място. Имате нужда от разтоварване, затова използвайте отдаващият ви се случай. Успехи сред противоположния пол ще ви накарат да се чувствате още по-добре. Не се колебайте да предприемете първата стъпка.
  10 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще събудите интереса на околните. Не всичко ще бъде по вкуса ви, но не си разваляйте настроението. Делата ви се развиват добре и вие много скоро ще го усетите. Имате възможността да започнете работа по проект, който отдавна ви привлича.
  10 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Бъдете сигурни, че ако поговорите спокойно с близък човек за онова, което ви тревожи, ще се почувствате значително по-добре.
  10 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
  10 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  10 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори плановете ви за деня не включват делова активност ще се наложи да я проявите. Възможността, която ви се открива не е за изпускане и със сигурност ще съжалявате, ако не се възползвате по най-добрия начин. Ранния следобед ви очаква приятна изненада, този път свързана с интересуваща ви личност.
  10 май 2021
  Последни новини