От х:

Днес в x:

13 °C

В Хасковските професионални гимназии възобновиха практиките

  В Професионалните гимназии в Хасково възобновиха часовете по практика днес. Въведен е обаче нов график, за да се осигури необходимата дистанция между учениците при работния процес и индивидуално работно място за всеки.

  Това стана възможно след заповедта на здравния министър, в която беше разрешено за учениците от професионалните гимназии и студентите от специалностите, които не могат да провеждат практическите си занимания онлайн, учебният процес да бъде възстановен.

  С производство на мебели за обновяване на класните им стаи днес учениците от 12-ти „В“ клас в специалността „Мебелно производство“ на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван-Асен II“ в Хасково рестартираха практическата си подготовка.

  В рамките на днешния ден и във вторник поетапно в работилниците ще се върнат общо 63-ма ученици от 11-ти и 12-ти клас от специалността, обясни заместник-директорката по учебно-производствената дейност в гимназията инж. Диана Димитрова.

  „За учениците от 9-ти и 10-ти клас учебната практика е малко и не предполага работа по машините. За големите класове обаче е важно да са в работилниците, защото повечето от тях ще държат държавен изпит по професионална подготовка, на който показват уменията си и за работа с машини. А този изпит ще е присъствен, така че подготовка онлайн няма как да им даде необходимите умения“.

  Учениците от другите професионални направления в гимназията -по строителство и архитектура и лесовъдите, засега остават само в онлайн среда на обучение. Едните имат повече чертежи и пресмятания, повече проектантска работа, така че практиката им е възможна онлайн, а другите предвид метеорологичните условия също остават вкъщи.

  12-класникът Георги Тенчев е сред  учениците, които влязоха в работилницата на гимназията днес за първи път от края на ноември, когато мерките за ограничаване разпространението на коронавируса оставиха учениците от пети до 12 клас на онлайн обучение. 

  Георги е един от най-талантливите ученици в производството на мебели. Дори е  определен като участник в отбора, с който гимназията трябваше да се представи в раздела за изработка на стилни мебели от дърво на Панорамата на професионалното образование и която засега е отменена за неопределено време. Сред седемте ученици от гимназия е, класирани за практика в мебелни заводи в Германия по спечелен проект по "Еразъм". Тя е трябвало да се състои миналото лято, но предвид обстоятелствата е отложена 2021 година.

  Противно на общото мнение, че по-големите ученици не искат да ходят на училище, Георги е радостен, че отново има възможност да се среща на живо и да работи с преподавателите си.

  „Трудно е онлайн, много от чертежите са трудни за изпълнение, друго си е когато учителят ти покаже грешката на живо, когато я обсъдим“, казва абитуриентът. За него е много важно да успее в малкото време, което му остава, да се подготви за държавния изпит по професията добре, защото е решил да продължи нататък образованието си в специалност, също свързана с дизайна и производството на мебели. При добро представяне на изпитите през май, ще може да ползва преференции за прием в тази специалност в някои от ВУЗ-те.

  Днес възобновиха часовете по практика и в Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“, в специалностите по готварство и сладкарство за 11-ти и 12-ти клас. В залите по практика ще се върне и един десети клас, в който учат хлебопроизводство и сладкарство. За да се спазва необходимата дистанция се е наложило реконструкция на работните помещения, обобщи директорката на училището Пенка Георгиева.

  Практическите занятия се възобновяват от вторник и в Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й. Вапцаров.“

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ви
   вип
   1 -3
   13:26, 18 яну 2021
   Дай
  • 2
   Ми
   Милена
   8 -2
   14:34, 18 яну 2021
   Местното РУО чете заповедите на министъра както дявола евангелието, в заповедта ясно е казано, че се връщат ученици с индивидуални задания на индивидуални работни места и то само ако е крайно необходимо и невъзможно обучението в ОРЕС. Министъра забранява, началника на РУО - разрешава, е няма такава държава!
  • 3
   Ал
   АЛОО
   4 -4
   17:26, 18 яну 2021
   Много си е наред държавата,вие какво искате цяла година ли да стоят в къщи децата?Ама ако ви кажат за нулева година ,да ви видим тогава колко сте ербап.
  • 4
   Ко
   Колина
   2 -1
   18:31, 18 яну 2021
   Много прибързана и не до там обмислена стъпка. С тези две практики само поставяте под заплаха здравето на децата и семействата им . Тествани ли учителите? Колко от тях вече .........?
  • 5
   Ма
   Марина Марашева
   3 0
   18:41, 18 яну 2021
   Учителите да ли са здрави ? Да ли няма да подложат младежите на изпитание и зараза ? При толкова месеци до края на учебната година това не бе от най- правилното решения . Има ли всички мерки в училищата ,даже сапун няма в някои училища.
  • 6
   Уч
   Учителка
   3 0
   19:08, 18 яну 2021
   Елате в Механото ,болни учители, на две колежки починаха близки ,а на една е болна майката.

  Хороскоп за 26.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
  26 фев 2021
  Последни новини