От х:

Днес в x:

Пращат ученици на стаж, ще има хора за 1000 лв. заплата

Свиленградски педагози представят резултатите от стажа на учениците си в местни фирми

„От 64 ученици, изпратени на стаж в местните фирми в Свиленград, успешно завършиха 59. Петима отпаднаха по уважителни причини. Учениците са доволни, защото са придобили практически знания, фирмите също са доволни. В проекта миналата година участваха 16 предприятия, този година искат да се включат още.”  

Така презентираха едногодишното изпълнение на проект „Ученически практики”, финансиран от Европейския социален фонд, от професионалната гимназия по селско стопанство и икономика в Свиленград. Днес в хотел „Родопи” в Хасково се провежда регионална конференция на наставниците и учителите от местните училища, участвали в проекта. Първи представиха резултатите си от свиленградското училище. Конференцията продължава през целия ден, в нея участват педагози от професионални гимназии от Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград.

Стажуването на учениците в реалните условия на производството бе отчетено като добра и полезна практика. Последвалата дискусия има за цел да обобщи предложенията на педагозите за оптимизиране на работата на наставниците и наблюдаващите учители.

Откъсването на учебния процес в школата от реалната икономика е сред основните проблеми на бизнеса, както стана ясно при неотдавнашното посещение на икономическия министър Драгомир Стойнев в Хасково. Тогава шефът на ПИМ Димитър Назъров се оплака, че предлага по 1000 лева заплата, но няма подходящи хора. Според мнозина бизнесмени училището дава неподходяща подготовка, а завършилите ученици нямат необходимите знания и умения за работа в предприятията. Точно стажуването на учениците в местните фирми бе препоръчано от министъра като изход от ситуацията. Дано с тези практики се намират подходящи хора за 1000 лева заплата, коментираха неофициално на днешния семинар.

Тодор Кръшков     

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини