От х:

Днес в x:

Учениците от техникумите тръгват на работа

Учениците от техникумите хем ще учат, хем ще ходят на работа. Това предвижда проектът за стартиране на т.нар. дуално обучение. Възпитаниците на професионалните гимназии ще стоят на чиновете в клас през 40% от учебното време, а през останалото ще карат стажове и практики в близко до специалността им производство.

Целта на схемата „хем учиш, хем работиш“ е да подготви младежите по-добре за справяне с практиката. Бизнесът ще помага не само със знания, но и със стипендии и почасово заплащане. Този модел ще се осъществява у нас по швейцарски пример, като страната ще дадае 3,5 милиона франка за финансиране на проекта.

Договорът за сътрудничество стана факт вчера на „Дондуков“ 2 в присъствието на президента Росен Плевнелиев. „Има пълно съгласие за реформа и за въвеждането на дуалната система на образование“, коментира той. От швейцарска страна подписа посланик Денис Кнобел, а от българска - вицепремиерите Ивайло Калфин и Томислав Дончев, както и министрите на икономиката Божидар Лукарски и на образованието Тодор Танев.

„Вече сме избрали двете училища, където наесен пилотно ще тръгне дуално обучение“, коментира проф. Танев, но отказа да посочи кои са те. „Преса“ обаче научи, че става дума за учебни заведения в района на Казанлък.

Професионалните гимназии са най-слабото звено в средното образование, призна президентският секретар и бивш служебен министър на образованието доц. Румяна Коларова. „Качеството на образованието на места е под всякакви стандарти“, коментира тя преди вчерашното заседание на Съвета по образование към президента.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини