От х:

Днес в x:

Здравната каса обяви парите на болниците

Здравната каса изпревари приемането на Закона за здравното осигуряване, който ще я задължи да обявява преведените всеки месец пари на болниците, и още вчера оповести таблици с платените суми до април. Подобни справки имаше и до 2012 г., след което ги засекретиха.

Най-много пари за тази година е получила пловдивската университетска болница „Св. Георги“ - 27 млн. лв. За сравнение касата е платила на „Пирогов“ 17 млн. лв., частната „Токуда“ е взела 15,8 млн. лв.

Малко над 10,3 млн. лв. са дадени на Военна болница, почти колкото станалата известна с побоя на акушерка над бебе „Софиямед“ - с 9,2 млн. лв. Около 9 млн. лв. харчове досега имат софийските „Св. Анна“, Медицинската академия и Националната кардиологична болница. От обявените таблици може да се види и колко лечебници - държавни и частни, се финансират по клинични пътеки. В столицата 83 здравни заведения имат договор с касата. Докато в Пловдив са рекордьори от останалите областни градове с 45 болници. За сравнение в област Видин има само три болници, които лекуват по здравна каса.

Надзорният съвет на НЗОК спази обещанието си и деблокира от резерва на касата 
3 712 000 лв., за да плати през май на болниците, надхвърлили лимитите си за лечение на злокачествени заболявания. От началото на годината до април на РЗОК-Пловдив са платени 20,3 млн. лв. за раково болни, докато за всички софийски болници - почти 27 млн. лв.


В стремежа си към повече прозрачност министър Москов е предложил на здравната комисия да запише в закон, че когато изписват пациент от болницата, трябва в епикризата да пише и стойността на приложеното лечение. Това обаче е отхвърлено с мотив, че отдавна е остаряло остойностяването на дейностите в здравеопазването.

Милиони повече дадени за лекарства

 С около 11,4 млн. лв. повече пари са дадени от здравната каса за лечение на заболявания на храносмилателната система и метаболизма, сочи справка, оповестена на сайта на НЗОК. През 2013 г. за тези проблеми са платени 117 120 031 лв., докато през 2014 г. те вече са станали 128 571 129 лв. Сериозно увеличение има и при средствата за болести, свързани с кръвта и кръвообразуващите органи - с около 10 млн. лв. Повече е платено и за лечение на тумори. През 2013 г. за това са дадени 88,9 млн. лв., докато за миналата са 115 млн. лв. Намаление има при платените лекарства за сензорни органи и за сърдечносъдовата система.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини