От х:

Днес в x:

На Антоновден имениците черпят със содена питка

Днес е Антоновден- един от най-тачените зимни празници в българската народна традиция.

Православната църква почита  паметта на Свети Антоний. Той се родил около 251 г. след Христа, в Египет, в богато семейство, но още когато бил малък останал сирак. Антоний раздал всичко, което имал от наследството си, на бедните.

От светския живот се оттеглил в пещера. Един ден в нея бил нападнат и нахапан от хищници. Тогава обаче от небето се появила светлина, която заличила раните му. Било му предречено, че ще лекува и той. Така и станало. След пещерата Антоний прекарал две десетилетия в усамотение в изоставена постройка в пустинята. При него идвали болни и страдащи хора, с които беседвал часове.

Тъй като светецът е известен с лечителската си дарба, 17-януари-денят на смъртта му, в народните поверия се свързва с ритуалите за предпазване от болести.

Тъй като св.Антоний се смята за защитник на българите от чума, на този ден задължително се прави една питка, която не се дарява на никого и никой не хапвал от нея, а се оставя за омилостивяване на болестта. Останалите содени питки, които се замесят в дома, се раздават на близки и съседи за здраве.

На този ден празнуват имен ден Антон и Антония, Тони, Тончо, Дончо, Донка, Антоанета и Андон. В Община Хасково имениците са 1193-ма, като 1002-ма от тях са от града.

В народните представи Антоний е брат близнак на Атанас. Те двамата първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден, който е на 18 януари,се честват като празници на ковачи, железари, ножари и на налбанти.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини