От х:

Днес в x:

22 °C

Почетният гражданин на Хасково отец Антони празнува рожден ден

Днес своя 93-ти рожден ден празнува почетният гражданин на Хасково отец Антони Енев, съобщиха от кампанията „С достойнство и вяра“.

Отец Антони Василев Енев е роден на 19 януари 1928 г. в село Стрелча, община Панагюрище. Син е на будно селско семейство. Началното и средното си образование завършва в родното си село. През 1943 г. постъпва да учи в Пловдивската духовна семинария. Когато я завършва през 1949 г., се жени – това е едно от условията, за да стане свещеник.

През 1949 г. участва в изграждането на парк „Витоша“ – Златните мостове. По същото време подава документи в Пловдивската света митрополия да бъде ръкоположен за свещеник. На 8 септември същата година е ръкоположен за дякон от тогавашния Пловдивски митрополит Кирил, а на 1 ноември – за енорийски свещеник в родното си село, където служи две години. След това е назначен за енорийски свещеник в храм „Света Богородица“ в град Хасково, където служи до 2020 г. – на 8 септември обявява, че ще подаде заявление за освобождаване от длъжност поради напредналата му възраст.

Отец Антони е удостоен със званието Протойерей /първи свещеник/ от Пловдивския митрополит Варлаам. Следващият митрополит Арсений му присъжда званието Иконом, а на 15 февруари 1989 г. е назначен за Архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, като остава такъв в продължение на 23 години. През 2012 г. е удостоен от настоящия Пловдивски митрополит Николай с Грамота и орден „Св. Апостол Ерм“ – I-ва степен и му е присъдено званието Свещеноиконом.

През 2013 г. е награден с грамота от Областния съвет на БЧК в Хасково за заслуги към червенокръстката организация. Почетен член е и на Ротари клуб-Хасково.

Отец Антони е не само най-възрастният свещеник в областта, но и този с най-дълъг стаж. В живота си като пастор е претърпял и несгоди, и обвинения, но е бил длъжен като свещенослужител да отстоява позициите на Църквата. „Не се интересувам нито от тази власт, нито от онази власт. Искам Църквата да е добре, защото вярата сплотява хората. Нека всички обединени да вървим напред за преуспяването на Църквата и на родината, за която много милея“, казва отец Антони.

Като духовник и като личност, милееща и раздаваща се за Хасково и неговите жители, отец Антони се ползва с изключително голямо уважение в града ни.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 27.01.2017 г.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Аа
  ААА
  23 0
  10:42, 19 яну 2021
  Жив и здрав да е, още много години!
 • 2
  Бб
  БББ
  15 0
  11:32, 19 яну 2021
  Наша гордост и радост !
  ...... Ако не сте виждали Свят Човек ,
  не се срамувайте да отиде и да го поздравите и целунете ръка !
 • 3
  Пе
  ПЕТКИН
  6 0
  16:02, 19 яну 2021
  Да е жив и здрав още дълги години! Господ здраве да му дава! Прекрасен човек!

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021

Случаен виц

Последни новини