От х:

Днес в x:

Почетният гражданин на Хасково отец Антони празнува рожден ден

Днес своя 93-ти рожден ден празнува почетният гражданин на Хасково отец Антони Енев, съобщиха от кампанията „С достойнство и вяра“.

Отец Антони Василев Енев е роден на 19 януари 1928 г. в село Стрелча, община Панагюрище. Син е на будно селско семейство. Началното и средното си образование завършва в родното си село. През 1943 г. постъпва да учи в Пловдивската духовна семинария. Когато я завършва през 1949 г., се жени – това е едно от условията, за да стане свещеник.

През 1949 г. участва в изграждането на парк „Витоша“ – Златните мостове. По същото време подава документи в Пловдивската света митрополия да бъде ръкоположен за свещеник. На 8 септември същата година е ръкоположен за дякон от тогавашния Пловдивски митрополит Кирил, а на 1 ноември – за енорийски свещеник в родното си село, където служи две години. След това е назначен за енорийски свещеник в храм „Света Богородица“ в град Хасково, където служи до 2020 г. – на 8 септември обявява, че ще подаде заявление за освобождаване от длъжност поради напредналата му възраст.

Отец Антони е удостоен със званието Протойерей /първи свещеник/ от Пловдивския митрополит Варлаам. Следващият митрополит Арсений му присъжда званието Иконом, а на 15 февруари 1989 г. е назначен за Архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, като остава такъв в продължение на 23 години. През 2012 г. е удостоен от настоящия Пловдивски митрополит Николай с Грамота и орден „Св. Апостол Ерм“ – I-ва степен и му е присъдено званието Свещеноиконом.

През 2013 г. е награден с грамота от Областния съвет на БЧК в Хасково за заслуги към червенокръстката организация. Почетен член е и на Ротари клуб-Хасково.

Отец Антони е не само най-възрастният свещеник в областта, но и този с най-дълъг стаж. В живота си като пастор е претърпял и несгоди, и обвинения, но е бил длъжен като свещенослужител да отстоява позициите на Църквата. „Не се интересувам нито от тази власт, нито от онази власт. Искам Църквата да е добре, защото вярата сплотява хората. Нека всички обединени да вървим напред за преуспяването на Църквата и на родината, за която много милея“, казва отец Антони.

Като духовник и като личност, милееща и раздаваща се за Хасково и неговите жители, отец Антони се ползва с изключително голямо уважение в града ни.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 27.01.2017 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Аа
    ААА
    23 0
    10:42, 19 яну 2021
    Жив и здрав да е, още много години!
  • 2
    Бб
    БББ
    15 0
    11:32, 19 яну 2021
    Наша гордост и радост !
    ...... Ако не сте виждали Свят Човек ,
    не се срамувайте да отиде и да го поздравите и целунете ръка !
  • 3
    Пе
    ПЕТКИН
    6 0
    16:02, 19 яну 2021
    Да е жив и здрав още дълги години! Господ здраве да му дава! Прекрасен човек!
Последни новини