От х:

Днес в x:

РИОСВ глоби общините Хасково и Харманли заради замърсени води

115 проверки извършиха експертите от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Хасково през октомври, съобщиха от екоинспекцията, която отговаря за областите Хасково и Кърджали.

78 от проверките са планови и 37 извънредни. При проверките са дадени 40 предписания за отстраняване на установени нарушения или за изпълнение на екологични изисквания. За констатирани административни нарушения на екологичното законодателство от РИОСВ - Хасково са съставили 11 акта. За нарушения, свързани с опазването на водите от замърсяване са съставени актове на Община Харманли и Община Хасково.

Съставен е акт на физическо лице за установен през септември добив на плочи, цепени за облицовки и настилки в концесионна площ „Фабриката – 1” село Кобилино, община Ивайловград, без издаден краен административен акт по реда на глава шеста от ЗООС.

През изминалия месец е съставен акт на Община Ивайловград за нерегламентирано изхвърляне на неопасни отпадъци на неразрешени за целта места.

Директорът на РИОСВ – Хасково е издал наказателно постановление за 100 лева на физическо лице за реализирано инвестиционно предложение (ИП) в границите на защитени зони от Екологичната мрежа Натура 2000 без проведена процедура по Наредбата за ОС,

През октомври е сключено споразумение с установен нарушители на Закона за водите. В тази връзка е наложена санкция от 350 лева на ВиК-Хасково за това, че не е провело собствен мониторинг на отпадните води от Пречиствателна станция село Мезек, община Свиленград за месец юли.

Наложена е текуща санкция в размер на 60 лева на обект с ТМСИ в община Стамболово, за изпускане на отпадни води, които не отговарят на нормите в разрешителното за заустване.

В резултат на осъществения контрол през месеца са почистени 7 нерегламентирани сметища в Хасковско:

  • 4 сметища по пътя с. Узунджово, общ. Хасково - бивше летище;

  • в земл. на с. Длъгнево, общ. Димитровград;

  • в земл. на с. Скобелево, общ. Димитровград;

  • почистване на излезли от употреба гуми в общ. Димитровград.

Два бързолета, 2 мишелова, 1 земеродно рибарче и 1 бухал са изпратени в СЗДЦ - Стара Загора за лечение.

В резултат на превантивната дейност на инспекцията, след провеждане на приложимите процедури, през месец октомври са постановени 2 решения за преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда и 11 решения за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка. Издадени са 154 становища, както и 8 решения по реда на Наредбата за оценка на съвместимостта на планове, програми или инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

През месеца са издадени и 8 регистрационни документа за събиране и транспортиране на отпадъци.

Експертите от инспекцията са извършили 15 проверки по постъпили сигнали и жалби. Проверени са по няколко сигнала за нерегламентирани сметища, за нерегламентирано събиране и съхранение на излезли от употреба моторни превозни средства, за нерегламентирано изхвърлени излезли от употреба гуми, сигнал за лошо състояние на склад за съхранение на пестициди в община Ивайловград, за замърсяване от ракиен казан в село Спахиево, като са дадени съответни предписания за прекратяване на нарушенията и отстраняване на замърсяванията.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини