От х:

Днес в x:

Да помним или да не помним всичко?!

Не можете да си спомните заглавието на филм, който много ви е харесал, името на някой човек или какво трябваше да купите в магазина? Паметта упорито мълчи? Не си струва да се тревожите толкова. Просто се вслушайте в себе си и разберете защо забравяте. Психолозите ни дават съвети, които са основани на реални случаи от тяхната практика.

Вътрешен протест

Отивате да изнасяте доклад, но откривате че сте си забравили записките у дома. В действителност това не е случайно: докладът не ви харесва, а и мястото също не ви е по вкуса. Отслабеното внимание и услужливото подсъзнание незабавно отстраняват от погледа ни предмета, който не ни е интересен.

Какво може да се направи? Или да се надхитрим или по някакъв начин да се заинтересоваме от това, което не ни изглежда твърде привлекателно. В края на краищата ние сами сме си избрали тази работа и в нея все пак има нещо интересно. Подобна разсеяност е полезна да се замислим дали всъщност избраната професия наистина ни прилича.

Не вършете едновременно 100 неща

Деловият човек често не е доволен от своята памет. Той/тя мисли едновременно за 5-6 неща, дори на плажа говори по телефона по работа. Подобно забравяне е естествена защитна реакция на паметта - от главата се изхвърля прекалено тежкият товар от грижи.

Нашата глава е като шкаф, препълнен с непотребни чужди проблеми.

Какво може да се направи? Да променим стила си на работа, да си преподредим приоритетите, да се вгледаме в себе си. Никой не заслужава,а и не може, да живее в постоянен стрес. Прехвърлете част от работата си на друг - няма да страдате от по-малко уважение, а “новата” ви памет ще ви зарадва на 100%.

Автопилот – нарцис

Певци и актьори често признават, че с излизането си на сцената понякога забравят своите реплики или текстовете на песента. В действителност за забравянето е виновна не паметта, а нашето отношение към евентуалната критика – до какво степен сме готови да понесем своите възможни публични грешки. Ако сте свикнали да бъдете най-добрият, най-блестящият и най-успешният, всеки срив в паметта ще ви плаши безкрайно много и в крайна сметка ще изпаднете в стрес, който допълнително ще влоши вашата памет.

Какво може да се направи? Има афоризъм: ако искаш да станеш невротик, старай се всички да те обичат! Отпуснете се и не се опитвайте да се харесвате на всички. Внасяйте елемент на творчество във всичко (на сцената, у дома, в офиса), давайте простор на въображението си, създавайте нови варианти. Дори да забравите нещо, сигурно има и нелош изход от ситуацията.

Късо съединение

Човек е скрил в къщи пари и е забравил къде. Евентуално само под хипноза той може да възстанови картината на този ден. Денят наистина съществува, утре той трябва да замине и да вземе една част от парите, а другата да внесе в банката, но изведнъж... съпругата му спретва скандал и в резултата на емоционалната напрежение той се разсейва и забравя.

Какво може да се направи? Често ние се концентрираме толкова върху кавгите, че всичко останало ни се струва маловажно. Старайте се да не излизате от конфликта, ако той е неизбежен – отложете всички дела, изяснете си отношенията, по възможност се сдобрете и се върнете към своите задължения. Според една поговорка, не трябва да си лягаме преди да простим на всички. С такава "добродушна" памет можем само да спечелим.

Включете въображението си

Най-надеждният начин за запомняне е чрез асоциациите: усещане, миризма, въображаема картина, звуци. Този начин е свързан с образната памет. Човек вижда картина, която след това я прибират, но той продължава да я “вижда” пред себе си, чувства миризмата на гората, чува песните на птиците... Точно така могат да се запомнят събитията от живота, а сухите схеми и графики да “оживеят”.

Например ПИН кодът ще се запечата моментално в главата ви, ако от първите букви на числото си съставите дума за подсказване – Четири Едно Седем Три - ЧЕСТ.

Образната памет е характерна за децата, при възрастните тя силно закърнява и дори изчезва, защото те не поддържат играта с въображението.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини