От х:

Днес в x:

Изследват безплатно хасковлии за туберколоза

Доктор Ирина Караманова при удостояването и с титлата почетен гражданин на Хасково

Кампания за безплатни прегледи за туберколоза и преценка на рисковете от заболяване на опасната болест организира от днес хасковския белодробен диспансер. До края на седмицата всеки ден от 8 до 13 часа в здравното заведение в квартал Болярово ще се преглеждат всички желаещи, без направление или здравни осигуровки. Първата част ще е анкетна, а ако се преценят рискови фактори за здравето на пациента, то той се подлага на манту, рентгенова снимка, изследване със спирометър за дихателна функционалност на белите дробове. Естествено изследванията са в зависимост от нуждата на всеки един пациент уточни началникът на белодробния диспансер д-р Ирина Караманова. Целия пакет изследвания на частно би струвал над 60 лв и то без консултацията със специалисти пневмофтизиатри.

Скрийнингът е по националната програма за превенция на туберколозата и белодробните заболявания. В Хасково тя ще се провежда освен тази седмица и всяка втора седмица от следващите два месеца. За ноември датите са от 9-ти до 14-ти, а за декември от 7-мо до 11-то число.

Туберколозата е една от социално значимите болести, която напоследък отново се превръща в заплаха за българина. Болестта на бедността, както я наричат още, увеличава броя на жертвите си и сред младото население. Една от главните причини е появата на резистентност/устойчивост/ от страна на туберколозния бацил спрямо употребяваните за лечението му медикаменти.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини