От х:

Днес в x:

12 °C

Катастрофата от Любек: когато умряха десетки ваксинирани бебета

През 1930 година в германския град Любек търсят начин да овладеят туберкулозата. За целта стотици малки деца са ваксинирани с нов препарат. Но много от тях умират. Причината: поредица от грешки при приготвянето на препарата.

А очакванията са били много високи - смятало се е дори, че Германия отваря нова глава в битката срещу туберкулозата. Надеждите за справяне с коварната болест били свързани с нов препарат, станал известен като „препаратът на Калмет“. Той бил даван на бебетата още в първите дни след раждането им.

Само няколко седмици по-късно обаче са регистрирани първите смъртни случаи. Днес знаем, че този най-голям имунизационен скандал в историята на Германия, наричан „Катастрофата от Любек“, е нагледен пример за това как не бива да се провежда имунизационна кампания, пише в статия по темата германският вестник „Ди Велт“.

Всичко започва през 1929 година, когато директорът на болницата в Любек Георг Дайке и шефът на местната здравна служба Ернст Алтщет са впечатлени от успехите на ваксината БЦЖ във Франция, Америка, Русия и Испания. След като решават да въведат този метод и в Германия, те получават от Париж един БЦЖ-щам с точни указания за приготвянето на ваксината. Набързо са отпечатани листовки, призоваващи родителите да ваксинират децата си.

На 24 февруари 1930 започва самата имунизационна кампания - ваксинирани са 251 кърмачета от общо 412 новородени деца по това време. На 17 април почива първото дете. След като и други ваксинирани бебета умират, на 26 април Дайке спира ваксинациите, но смъртните случаи продължават. Общо 72 деца умират, а много от оцелелите години след това се борят с тежките последици.

Съдебният процес, провел се в условията на тогавашната световна икономическа криза, масова безработица и политическа криза, осветлява причините за катастрофата от Любек: доставените от Париж култури били съхранявани в лабораторията заедно с човешки култури на туберкулозата. При това не били спазвани никакви мерки за сигурност, а лаборантката, която приготвяла дозите, дори не била специално обучена. Не били извършени никакви опити с животни, а детските лекари не реагирали по никакъв начин на първите симптоми. След 76 заседания съдът осъжда Дайке на две години затвор, Алтщет - на 15 месеца, а градските власти са задължени да изплатят обезщетения на потърпевшите семейства.

Туберкулозата - смъртоносна и до днес

Тази трагедия има фатални последици за Германия: въпреки доказаната ефективност на ваксината на Калмет, години наред всички странят от нея, тъй като я смятат за първоизточник на злото. Чак след Втората световна война се появяват нови препарати, които успешно противодействат на болестта. Но и до днес тя не е изкоренена напълно: всяка година от туберкулоза се разболяват 10 милиона души в света, от които 1,5 милиона умират.

Днес болестта се разпространява най-вече в страни с лошо здравеопазване, както и на места, където хората живеят в нехигиенични условия или много нагъсто. Две трети от всички заболели от туберкулоза живеят в тези осем страни: Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Южна Африка. Туберкулозата и до днес си остава инфекциозното заболяване, което взима най-много жертви - повече от СПИН.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ан
  антимишок
  5 -3
  11:37, 10 фев 2021
  Това да ви напомня на нейстовия стремеж на ГЕРБ да проведе масова имунизация-веднага и на всяка цена,включително с ваксина с меко казано спорни лечебни свойства(Астра/Зенека)?!
 • 2
  По
  поздравявам хасково нет
  1 0
  14:15, 10 фев 2021
  за статията. тези неща стават -ДОБРОВОЛНО. всичко принудително напомня на комунизма и трябва да се изключи

Хороскоп за 24.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
24 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
24 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
24 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
24 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
24 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
24 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
24 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
24 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
24 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
24 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
24 фев 2021
Последни новини