От х:

Днес в x:

18 с охтика за 3 месеца в Хасково, държавата не дава и лев за лечение

Д-р Ирина Караманова

65 болни от туберколоза са лекувани в специализираното отделение за лечение на белодробни заболявания в Хасково през миналата година. Новите случаи са 51, останалите 14 са повторно заболели. Това съобщи д-р Ирина Караманова на брифинг по повод Световния ден за борба с туберкозата, който се отбелязва днес.

От началото на 2011 година в отделението са приети 18 пациенти, за лечението на които Министерството на здравеопазването не е превело нито лев, съобщи още д-р Караманова.

Разбирам, че работим в условия на икономическа криза, но намаляването на финасовият ни ресурс с повече от 50 процена не е нормално, допълни тя. Според нея, ако методиката на финансиране не се промени, след два месеца отделението няма да може да приема туберколозно болни.

Три са тежките случаи на туберколоза, които лекуват хасковските лекари в отделението. Пациентите са мъже и на възраст от 22 до 27 години.

Пенсионерите са социалната група, която държи най-висок процент от заболелите. След тях се нареждат безработните. До 2007 година броят на болните в хасковска област е бил над средния за страната. От тогава заболеваемостта е намаляла и е под средната. Статистиката показва, че в национален мащаб разпространението на болестта намалява.

Според данни на Световната здравна организация 2 милиарда души са източник на заразата, от тях 8 милиона развиват болестта.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини