От х:

Днес в x:

Съдът: Скобите в Синя зона са законни

Теодора Точкова

Административният съд в Хасково е отменил вчера решението на Общинския съвет, с което се премахваха наказателните скоби в Синята зона. Това стана по жалба на кмета Георги Иванов, който първо върна за повторно гласуване решението на ОбС, а след като съветниците го потвърдиха, го атакува в съда.

Мотивите на общинските сътветници бяха, че при създаването на Синята зона миналата година са допуснали законово нарушение – делегирали са на градоначалника право да определя таксата за освобождаване на закопчаното превозно средство. По закон това е в правомощията на ОбС.

След като няма определен размер на глобата излиза, че МПС-то може да бъде закопчано със скоба, но няма как да бъде освободено. Или може да бъде махната скобата, но без глоба, тъй като няма законно определен размер за нея.

Haskovo.net припомня, че първоначално определената от кмета глоба бе 18 лева с ДДС, която впоследствие, също със заповед на кмета, бе смъкната на 10 лева.

Съдът установява, че проектът за решение за отмяна на наказателните скоби не е бил публикуван на интернет страницата на общината 14 дни преди гласуването й, за да могат гражданите да се запознаят с него. Това само по себе си е достатъчно основание за отмяната на гласуваното от ОбС решение, пишат в мотивите си магистратите. Прдседател на съдебния състав е шефката на административния съд Теодора Точкова.

Haskovo.net обаче припомня също, че самата наредба за Синя зона също не бе публикувана 14 дни предварително на интернет страницата на общината, за да се запознаят с нея гражданите. Това би следвало да е известно на съда. Приложени към самата Синя зона, вчерашните аргументи на административните магистрати биха отменили и нея.

„Противоречивата практика на хасковския административен съд срива доверието в съдебната система“. Това пък написа в отчета си миналата година председателката на Районния съд в Хасково Меглена Тянкова.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини