От х:

Днес в x:

Стотици чакаха на опашка за иконата на Св. Димитър

Иконата на светеца трябва да се докосне с ръка

Стотици богомолци изпълниха хасковската църква свети Димитър за да почетат днешния голям християнски празник Димитровден. Според традицията на този ден всеки трябва да докосне иконата на светията за здраве плодородие и късмет.. Светията починал през 306-та година след Христа се счита за предвестник на зимата и като такъв се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най големите задушници-раздават се обредни хлябове, варено жито и др.

В народния култ, Свети Димитър се представя като по-голям брат на Свети Георги.

Според народните предания от този ден започва зимния период. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър — зима“. В представите на нашите предци Свети Димитър язди червен кон, а снежинките падат от бялата му брада. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден — т.нар. Миши празници, спазвани предимно от жените.

Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството.

Богомолците масово купуваха цветя за днешната задушница

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини