От х:

Днес в x:

Задържаха турския полковник, издирван за убийство на писател

Изображение 1 от 4

    Мярка за неотклонение „временно задържане за срок от 40 дни“ получи турският полковник от запаса Мустафа Левент Гьокташ, който бе издирван от ИНЕРПОЛ с червена бюлетина като заподозрян за участие в убийството на писателя интелектуалец Неджип Хаблемитоглу. Определението е на съдия Филип Филипов от Окръжен съд – Хасково.

    63-годишният мъж се издирвал от властите в южната ни съседка, откъдето са поискали задържане и екстрадицията му във връзка с наказателно преследване за умишлено убийство, извършено на 18.12.2002 г. в град Чанкая, област Анкара. По турския наказателен кодекс за престъплението е предвидено наказание доживотен затвор.

    Неджип Хаблемитоглу е един от първите интелектуалци в Турция, който говори за опасността от действията на организацията на Фетхуллах Гюлен като мрежа, която под прикритието на религията цели завземане на властови позиции в държавата, както и за разширяването на мрежата на Гюлен в чужбина, главно в Германия. Дълги години убийството оставаше неразкрито въпреки подозренията, че е организирано от членове на групировката ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен, която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

    Гьокташ влязъл незаконно в България на 23 август 2022 година през „зелена граница“. Прокуратурата му наложила парична гаранция и забрана за напускане на страната. Мъжът отседнал в Свиленград, но е бил задържан на 1 септември 2022 г. в крайграничния град при рутинна полицейска проверка. Тогава той представил шофьорската си книжка, при което е установено, че е издирван и бил арестуван.

    В Окръжния съд днес чужденецът беше защитаван от адвокат Иван Иванов от Свиленград. Преди заседанието той заяви, че клиентът му е избягал от Турция, тъй като бил политически преследван в родината му. Уточни, че е минал нелегално границата, въпреки че Гьокташ има специален зелен паспорт, който му дава право да преминава без виза. Избягал с идеята да поиска убежище в България и да му бъде предоставен хуманитарен статут на бежанец. Юристът отрече клиентът му да е бил член на ФЕТО. Уточни, че бил репресиран заради обвинения на членове на организацията, че е участвал в организирана престъпна група, за което бил 5 години в затвора в Турция, без да е осъден. През март 2014 г. бил оправдан. Според адвокат Иванов клиентът му е набеден, че е извършил убийството на Неджип Хаблемитоглу, застрелян пред дома си преди 20 г.

    Последно Гьокташ работел като адвокат в Анкара и Истанбул, като за 2021 г. дори платил едни от най-високите данъци в гилдията в страната – 1 300 000 турски лири.

    В крайна сметка Окръжен съд - Хасково прецени, че Гьокташ трябва да остане в ареста. Сред мотивите бяха, че е чужд гражданин, няма адрес в България и може да се укрие. Определението подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд в 3-дневен срок.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини