От х:

Днес в x:

Хасковският съд отказа да екстрадира полковника, търсен за убийство в Турция

Изображение 1 от 3

    Окръжен съд – Хасково отказа да екстрадира бившия турски полковник и адвокат Мустафа Левент Гьокташ, издирван в южната ни съседка за убийство на писател. Определението бе произнесено тази вечер от съдия Милена Петева – председател на 3-членния съдебен състав.

    Престъпленията, за които Гьокташ е търсен в Турция са квалифицирани като „запланувано убийство“ на писателя и университетски преподавател доц. Неджип Хаблемитоглу и „членуване в организация, образувана за извършване на престъпление“, извършени на 18.12.2002 година. 

    Делото в Хасково продължи няколко часа днес. Двамата адвокати на 63-годишния Гьокташ – Иван Иванов и Антон Попов пледираха клиентът им да не бъде екстрадиран в родината му. Юристите подложиха на съмнение, че в южната ни съседка мъжът ще бъде съден справедливо. Бяха на мнение, че обвиненията са на политическа основа. На противоположно мнение беше прокурорът по делото Николай Трендафилов, който настоя мъжът да бъде предаден на турските власти за провеждане на наказателно дело там. Самият Гьокташ също не искаше да бъде екстрадиран в родината му и посочи, че има образувани 123 000 дела за нарушения на човешките права в Турция.

    Адвокатите отправиха няколко искания за представяне на още доказателства и справки, но бяха отхвърлени от съда.

    В крайна сметка магистратите приеха, че представените в хода на производството гаранции от Република Турция не гарантират по достатъчно категоричен начин спазването на основни права, свързани с осигуряването на справедлив съдебен процес и изпълнение на наказание, ако такова бъде наложено, които са предвидени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, в която членува и турската държава. Така съдът констатира, че са налице основанията за отказ, предвидени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, като взе предвид доказателствата по делото и се позова на актове на Европейския парламент, в които се обсъждат проблеми с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт в Република Турция. Наред с гореизложеното, относно престъплението „членство в организация, образувана за извършване на престъпление“ съдът прие, че е погасено по давност съгласно българския Наказателен кодекс.

    Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 7-дневен срок.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини