От х:

Днес в x:

Оставиха в ареста издирвания за убийство турски полковник

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ получи полковникът от запаса Мустафа Левент Гьокташ, издирван за убийство в Турция. Тя му бе наложена от Окръжен съд – Хасково днес, съобщиха от Темида.

Припомняме, че 63-годишният турски гражданин бе арестуван от българските власти на 1 септември 2022 г. в Свиленград при извършване на рутинна полицейска проверка. Тогава станало ясно, че той е обявен за международно издирване с цел „Арест и екстрадиция“ от ИНТЕРПОЛ с червен бюлетин. На 5 септември 2022 г. съдът в Хасково му наложи мярка за неотклонение „временно задържане“ за срок от 40 дни, в който срок са получени официалните документите за екстрадиция на мъжа. Той е търсен в южната ни съседка за умишлено убийство, извършено на 18 декември 2002 г. в град Чанкая, област Анкара. В южната ни съседка за престъпление е предвидено максимално наказание доживот.

Съдът в Хасково взе под внимание факта, че Гьокташ е чужд гражданин, няма трайна уседналост в България. Давността за наказателното преследване за убийството все още не е изтекла към момента по Наказателния кодекс на България. Тези обстоятелства налагат вземането на мярка за неотклонение „задържане под стража“, като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по екстрадиция.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 3-дневен срок.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини