От х:

Днес в x:

Отложиха делото за екстрадицията на турския полковник, глобиха адвокат

Изображение 1 от 4

    Делото за екстрадиция на турския полковник Мустафа Левент Гьокташ, издирван в южната ни съседка за убийство на писател, бе отложено отново от Окръжен съд – Хасково. Причина за това стана отсъствието на тримата му защитници.

    Адвокат Иван Иванов от Свиленград беше изпратил уведомление до Темида, че не може да се яви на делото, тъй като е в болничен от 24 до 30 ноември. Адвокат Антон Попов от Хасково също не можел да присъства, защото ползвал отпуск на 24 и 25 ноември заради неотложни семейни ангажименти. Третият му адвокат – Анна Попова от София, която не се явяваше на предходните заседания, отсъстваше и днес.

    В тази връзка прокурорът по делото Николай Трендафилов настоя за назначаване на резервен защитник с цел приключване на процеса в законния срок.

    Искането му беше уважено от съдия Милена Петева – председател на 3-членния съдебен състав. Магистратите заявиха, че по закон е задължително присъствието на защитник, което наложи делото да бъде отложено. То беше насрочено за 28 ноември от 14 часа.

    Междувременно обаче съдия Петева прие, че адвокат Анна Попова отсъства днес без основание, въпреки че е била уведомена след предходното заседание на 5 октомври. Магистратът наложи на юристката глоба от 1000 лева, която е най-високата предвидена в закона. Санкцията подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 7-дневен срок.

    Припомняме, че 63-годишният Мустафа Гьокташ се издирва от властите в Турция, откъдето са поискали екстрадицията му във връзка с умишлено убийство, извършено на 18.12.2002 г. в град Чанкая, област Анкара. По турския наказателен кодекс за престъплението е предвидено наказание доживотен затвор.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини