От х:

Днес в x:

Започва ремонт в зала „Етнография“ в хасковския музей, реновират и две етнографски къщи

    Зала „Етнография“ в Регионалния исторически музей в Хасково ще бъде ремонтирана основно. Дейностите ще започнат от следващата седмица и ще продължат минимум една година, съобщи директорът на РИМ Пенко Добрев.

    В помещението ще бъде монтирано ново осветление, тъй като съществуващото е слабо. Ще бъдат ремонтирани витрините, в които се помещават експонатите. Ще се подмени дограмата, като ще се монтират хроматични прозорци, които могат да се затъмняват и на тях ще може да се прожектират филми. Ще се монтират климатици.

    Гражданите и гостите на Хасково последно ще могат да разгледат етнографската изложба до края на тази седмица.

    Експозицията е от близо 40 години и се приемаше като гръбнака на хасковския музей. „Тя е една от най-добрите експозиции в Южна България, свързани с тракийския бит. Може би конкуренция прави тази в музея в Пазарджик“, каза Пенко Добрев.

    Предвидена е и реставрация на още два културно-етнографски обекта – Шишманова къща, която не функционира поне от 2005 г. и Кирковото училище, което се пропука, известно е като Синята къща. В Шишмановата къща зад църквата „Света Богородица“ ще се обособи център, в който децата ще могат да работят занаятите, които са практикували нашите баби и прабаби. Обновяването в двете къщи се очаква да започне през октомври или ноември, но първо трябва да минат тръжни процедури. Двете къщи са паметници на културата и за обновяването се очаква одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

    Реновирането на трите обекта ще се извърши по така наречената норвежка програма, в която са включени Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Партньор на Хасково е Исландия. Проектът „Ревита“ е за близо 800 000 лева и е с продължителност 22 месеца.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини