От х:

Днес в x:

АПИ: Дължим над 2 млн. лв. на „АБ“ за одобрени дейности, комисия проверява договорите и ремонтите

Агенция „Пътна инфраструктура“ дължи 2 085 145 лева на хасковската пътностроителна фирма „АБ“ АД. Това съобщиха от държавното ведомство в отговор на запитване на Haskovo.net.

Ето отговорът на АПИ:

„Пътноподдържащото дружество „АБ“ АД, с което Агенция „Пътна инфраструктура“ има договор за текущ ремонт и поддържане на АМ „Марица“ на територията на област Хасково, към момента е изпълнило и сертифицирало дейности на обща стойност 36 310 180 лв. с ДДС. Към 6 април т. г. са фактурирани и одобрени от АПИ като възложител дейности за 24 415 255 лв. с ДДС и от тях са изплатени 23 658 729 лв. От одобрените сертифицирани дейности по поддържането на АМ „Марица“ не са разплатени 756 526 лв.

По договора за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа в област Хасково към 6 април т.г. дружеството „АБ“ АД е изпълнило и сертифицирало дейности на обща стойност 51 137 290 лв. с ДДС. Към 6 април т. г. са фактурирани и одобрени от АПИ като възложител дейности за 28 268 232 лв. с ДДС и от тях са изплатени средства в размер на 26 939 613 лв. От одобрените сертифицирани дейности не са разплатени 1 328 619 лв.

През миналата година плащането по договорите за текущ ремонт и поддържане беше преустановено поради надвишаване на финансовите им рамки и преждевременното изчерпване на бюджета на агенцията за тези дейности.

През октомври и ноември 2021 г. към договорите с пътноподдържащите фирми бяха сключени споразумения за предсрочното им прекратяване. Според тях договорите с „АБ“ АД изтичат в края на юни 2022 г.

В момента междуведомствена работна група проверява изпълнените дейности по договорите за текущ ремонт и поддържане и подписаните допълнителни споразумения. Комисията разглежда обхвата на изпълнените дейности, анализират се месечните, допълнителните и извънредните задания, възлагани по договорите. Тя трябва да установи дали са приети със сертификати дейности, които не отговарят на заданията, и дали не са възлагани дейности, които не са предмет на договорите за поддържане.

В Народното събрание е внесен проект на решение, с което да се одобри разплащане на дължими суми по договорите за текущ ремонт и поддържане. Решението на парламента ще даде възможност на АПИ да разплати половината от дължимата сума за изпълнени дейности за текущ ремонт и поддържане, включително и на отделни пътни участъци, на мостове и тунели. Останалите 50% от дължимото ще могат да бъдат платени, след като междуведомствената комисия за проверка на договорите за текущ ремонт и поддръжка, излезе с доклад. Ще бъдат платени и 100% от сумите за изпълнени дейности по договорите за доставка и монтаж на ограничителни системи и пътни знаци, и за хоризонтална маркировка. Предстои Народното събрание да излезе с решение по правно-финансовия казус.“


Припомняме, че тази сутрин служители на хасковската фирма „АБ“ АД излязоха на протест край пътя между Хасково и Димитровград. От дружеството заявиха, че очакват 40 да получат 40 млн. лв. от АПИ за свършени дейности. Очаквали 27.5 млн. лв. за започнати дейности. В тази връзка предвиждат съкращаване на 70% от служителите. Публикации по темата може да видите тук и тук.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    До
    ДОН КИНГ
    22 -2
    20:21, 13 апр 2022
    На тия мошеници от АБ строй, и 5 ст. са им много и не трябва да им се дават. Строят супер некачествено и некадърно, но за сметка на това на цени като за германски аутобан... Нито стотинка не трябва да дава АПИ на некадърниците от АБ Строй!
  • 2
    Бо
    БОЖИЯТА СИЛА
    21 -1
    20:28, 13 апр 2022
    Незнам какво твърдят, че поддържат и ремонтират тия некадърници от фирма АБ, но АМ Марица е в окаяно състояние, дупки, неравности, чакъл, фракции и насипи от дъждовете и снеговете, липсваща хоризонтална и вертикална маркировка и още и още... Ламтят тия некадърници само за пари от АПИ, т.е. от данъкоплатците, а ние данъкоплатците не виждаме никакви резултати, а само кражби и престъпна некадърност
  • 3
    Ге
    Генералът на сиуксите
    18 -2
    21:02, 13 апр 2022
    Тези са най големите мошеници , за тях само бой и Е. Имат ли един ремонт който да е качествен .
  • 4
    Пъ
    Пътен работник
    12 -2
    23:16, 13 апр 2022
    Нито стотинка на тези крадливи Гербаджииски и Депесарски цървули. Окрадоха парите от джоба ни а пътища няма и реват за още. Работниците нямат вина- винновни са некадърните им ръководители, които са технически неграмотни и не знаят как да се справят но са със самочуствие и големи заплати.А отделно имат подръжката на държавния "пътен- горски Директор, който се интересува само от добива на дърва от сервитута на пътя, защото се отчитат само в джоба му. За тези които искат да проверят фактите-траншеята след Османова чешма посока Пловдив в ляво, пътя с. Тънково- с. Долни главанак през Синия връх и още много други обекти- време е за проверки възмездие.
  • 5
    Ба
    баце
    8 0
    06:25, 14 апр 2022
    странна е българската държава протестират хора дето една лъжица асвалт не са сложили
  • 6
    Ха
    Хасково
    6 0
    07:24, 14 апр 2022
    Вечно наредени в схемата за държавни поръчки и реват.
    Да си търсят работа на частни обекти , а не аз на тебе и ти на мене на гърба на данъкоплатеца.
  • 7
    До
    Дон Бльон
    4 0
    09:34, 14 апр 2022
    Всички знаем, как работи тази "пералня" на герб/дпс.
    Интересното е, защо новата власт им дава пари!
    Май, министърът на Славчо, си е чиста проба *********.
    А между другото, забелязвате ли, че "АБ"- то , карат вече чисто нови коли?
Последни новини