От х:

Днес в x:

Експерти консултираха на Трудова борса младежи от рискови групи

    Специалисти от Бюро по труда в Хасково консултираха младежи в рисковите групи и от ромския етнос.

    Борсата беше разположена днес във фоайето на Младежки център. Целта е да се даде повече възможност на лицата от уязвимите групи да превъзмогнат основните пречки за трайна интеграция на пазара на труда, като липсата на мотивация, ниското доверие в публичните институции, липсата на знания и умения, които да съответстват на актуалните потребности на работодателите.

    Борсата е част от проекта на община Хасково „Успяваме заедно”, който се изпълнява съвместно със Сдружение „Шанс и закрила”, образователни институции и работодатели от общината.

    Общо 90 лица ще бъдат наети на работа за 12 месеца, като преди това ще преминат през съответните курсове за професионална квалификация и обучение.

    Община Хасково е един от работодателите, които ще наеме безработни от тази група. В проекта участват и две частни фирми. Обявените работни места са за озеленители и общи работници поради ниската квалификация на кандидатстващите, обясни Петър Петров от екипа на проекта.

    Няма възрастово ограничение за желаещите да започнат работа, те обаче трябва да са с адресна регистрация на територията на община Хасково.

    Основната цел на програмата е по-амбициозна от това само да се създадат трудови навици на безработни от уязвимите групи и да им се намери работа. 150 лица ще бъдат включени в една от дейностите по проекта за стартиране на собствен бизнес, като основният фокус е поне 40 от тях да бъдат обучени до край в програмата. Очакваният краен резултат е поне шестима от завършилите курса реално да започнат свой бизнес със съответните маркетингови проучвания и бизнес планове.

    Проектът е разработен така, че да обхване проблемните теми-ранно отпадане на деца от образователната среда, работа с родители и кариерно ориентиране на децата от уязвимите групи чрез консултациите именно по време на трудовите борса.

    Преди борсата се състоя концерт, в който взеха участие деца от градините, включени в проекта. За доброто настроение на всички свириха и музикантите от Духовия оркестър на Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      Бай Танас
      1 -2
      20:21, 13 апр 2022
      Да те консултират от бюрото по труда си е направо същата работа като в ресторанта и сервитьора ти даде менюто със специалитетите и цените на заведението!
    Последни новини