От х:

Днес в x:

Протест на пътните строители затрудни движението между Хасково и Димитровград

    Протест на пътностроителни фирми затрудни движението по пътя между Хасково и Димитровград днес. В 9 часа тази сутрин в знак на недоволство се бяха събрали служители на хасковската фирма „АБ“ АД край разклона за димитровградското село Крепост.

    Те бяха с плакати в ръце, докато по натоварения път се движеха камиони на дружеството, които затрудниха свободното преминаване на автомобили.

    Недоволството е предимно заради неизплатени пари от Агенция „Пътна инфраструктура“ към „АБ“ и други подобни фирми в страната. Данаил Пасков от хасковското дружество заяви, че имат да получат над 20 млн. лв. за извършени ремонтни дейности и поддръжка на пътища в областта за около година.

    Протестът е организиран от Българска браншова камара „Пътища“ и такива има и на 20 места в България.

    Ако исканията им не бъдат чути, от бранша се заканиха да спрат поддръжката на участъците в региона от октомври, тъй като тогава им изтичат договорите, а в същото време няма предвидимост.

    През април тази година от хасковската фирма се бяха заканили да освободят около 70% от общо около 350 работници, тъй като не могат да смогват с разплащанията заради неплатени пари от АПИ. От дружеството обаче заявиха, че са направили всичко възможно за запазване целостта на персонала, тъй като след един от протестите им, от АПИ разплатили половината от дължимата сума.

    „Сега на 21 юли не гласуваха в парламента да се изплатят останалите суми, поради което ББК организира тези протести“, каза Данаил Пасков.

    Той заяви, че сред исканията им са удължаване на договорите за поддръжка на пътища или да бъдат пуснати нови валидни процедури за обществени поръчки, както и цените да бъдат индексирани, тъй като инфлацията е голяма – официално е 16%, а неофициално може би достига 30-40%.

    Протестите продължават на 28 и 29 юли от 10 до 11 часа.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини