От х:

Днес в x:

Свиленград и Хасково с пунктове за регистрация за временна закрила на бягащите от войната в Украйна

Изображение 1 от 4
    Два пункта за издаване на регистрационни карти за временна закрила на бягащите от войната в Украйна работят от днес на територията на Хасковска област. В страната те са вече над 20.

    В нашата страна са влезли над 100 000 украинци, от тях близо 50 000 са останали в България. До момента около 1500 имат временна закрила, регистрирани са около 700 души, потърсили международна закрила и още толкова са входираните в Държавната агенция за бежанците молби.

    За броя на преминалите бежанци през региона на Хасково и останалите тук към днешна дата няма обобщение в Областна администрация където се прави координацията между институциите. Последните данни са от 18 март. До тогава подслон на хасковска територия са намерили 201 украинци, които бягат от войната в родината си.

    Регистрационни карти за временна закрила се получава в група Миграция, в "Български документи за самоличност" към Областната дирекция на полицията в Хасково на бул. „България” 85 и в районното управление в Свиленград, което се намира на ул. “Крайречна” 2.

    Регистрационният пункт в Хасково работи реално от 14 часа днес. По наша информация още в първия час е имало издадени две регистрационни карти за временна закрила на украинци, които са се установили на адреси в областта.

    Временният  статут е с продължителност една година. Хората с карти за времененна закрила получават личен номер на чужденец, което пък им дава възможност да започнат работа, да посещават учебни заведения, както и да се възползват от социалните услуги у нас и да се регистрират в бюрата по труда.

    Чрез дирекция „Социално подпомагане“ те могат да получат подкрепа като лица в риск еднократна помощ от 375 лева. Ако пребиваването им продължи до следващ отоплителен сезон, те ще имат и помощ за отопление. Предвидено е право на доплащане, ако при тях има настанени деца за отглеждане.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини