От х:

Днес в x:

Д-р Красимира Узунова: След повече от век -нищо ново в България

След повече от век нищо ново в България. Така коментира историкът от РИМ-Хасково д-р Красимира Узунова последните политически събития у нас около ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ -Бойко Борисов. Покрай тази ситуация историчката припомня за Петко Каравелов. „В бурния български политически живот нерядко се случват събития, които не се споменават особено често между славните страници на родната ни история. Сред тях са двете пребивавания на Петко Каравелов в затвора, казва д-р Узунова и добавя в контекста на деня: „Явно да си на високите политически върхова в България не е толкова безопасно. Игнорирам политическите си възгледи в коментара си, но и двамата са били министър председатели на България, двамата са били политически мъже. Гледам като историк събитията“.

Узунова и припомня за Петко Каравелов: „В своя изпълнен с много събития 59-годишен живот Каравелов, един от безспорните български политици на току-що освободена България и един от авторите на Търновската конституция, четири пъти министър-председател, а според известния по-късно български финансист Атанас Буров, и единственият български политик, който не е откраднал дори и стотинка от държавата. Но попада през 1887 г. в „Черната джамия”, без съд и присъда след русофилските бунтове в Русе. Тогава общественикът Добри Ганчев твърди, че политикът е пребиван и унижаван в килията си. В това време съпругата на Каравелов- Екатерина започва да търси справедливост за мъжа си. Обръща се към редица дипломатически представители в София и споделя за извършваните издевателства върху големия политик. Възмутени от случилото се дипломатите инициират лична среща с Каравелов. В присъствието на чуждестранни журналисти, той е запитан за тормоза и побоя в затвора. На този въпрос Каравелов гордо отговаря:

„Господа, в моето отечество такива работи не стават!“

През 1892 г. Петко Каравелов  отново е арестуван и осъден на 5 години затвор. обвинението срещу него е за съучастие в опит за убийство на Стефан Стамболов, при който загива финансовият министър Христо Белчев. В крайна сметка Каравелов е амнистиран през 1894 година.


 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Kl
    klio82
    16 -4
    18:26, 18 мар 2022
    Това не е коректно.Не е почтено да сравнявате Бойко Борисов с Петко Каравелов.
    • Чи
      читател
      10 -11
      19:08, 18 мар 2022
      събитията тогава и днес доста си приличат така че не виждам защо да не се сравняват двамата български политици и министъп-председатели макар и в различни епохи
    • Им
      има много поздрави
      5 -4
      12:00, 19 мар 2022
      Другарката Узунова има много поздрави. Я без такива гъзолизнически статии. Хасково нет как може да позволявате подобни изцепки?
  • 2
    Ха
    хахаха
    16 -6
    19:37, 18 мар 2022
    Има една малка разлика - Бойко е мутра!
    • До
      до Ха
      7 -12
      19:45, 18 мар 2022
      това си е твое мнение. За разлика от българския съ... Виж коментара
    • До
      до - до Ха
      3 -3
      12:01, 19 мар 2022
      ти си долна подлога
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини