От х:

Днес в x:

Окончателно: Задържаният със злато за 1 млн. лв. остава в ареста

Пловдивският апелативен съд остави в ареста турския шофьор, заловен при контрабанда на 10,267 кг златни накити на стойност 1 070 712 лева, съобщиха от Темида.

Магистратите прецениха, че определението на Окръжен съд – Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Хулиси Атач, е правилно и законосъобразно и го потвърдиха.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 05.03.2022 г. през ГКПП „Капитан Андреево“, с товарен автомобил е пренесъл през границата на страната от Турция за България златните накити. При извършената щателна митническа проверка в управлявания от обвиняемия тир са открити и иззети златните накити, разпределени в пакети, които са били скрити във фабрични кутии в товарния автомобил. Престъплението „квалифицирана контрабанда“ е умишлено и е тежко по смисъла на закона. За извършването му се предвижда наказание от 3 до 10 години затвор и глоба от 20 000 лева до 100 000 лева.

Апелативните магистрати прецениха, че са налице и трите изискуеми от закона предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Хулиси Атач. За митническата контрабанда, в която той е обвинен, се предвижда тежко наказание, което само по себе си индуцира висока обществена опасност на деянието. Обвиняемият е чужд гражданин и няма адрес в България. За това съдът прецени, че най-сигурният начин, присъствието му на съдебния процес да бъде осигурено, е задържането му под стража. Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини