От х:

Днес в x:

Задържаха тройно повече безакцизни цигари на границата

    1 914 460 къса нелегални цигари задържаха митничарите на граничния пункт „Капитан Андреево“ през януари и февруари 2022 г., съобщиха от Агенция „Митници“. Количеството е три пъти повече спрямо същия период на изминалата година и почти двойно повече спрямо 2020 г.

    Само през първата седмица на март са задържани 6779 кутии /135 580 къса/ цигари. Установени са 38 нарушения, за които са съставени актове по Закона за митниците за опити да бъдат пренесени акцизни стоки - цигари и тютюн за пушене, през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи. Тютюневи изделия са иззети и от преминали пътници, влизащи в страната от Турция, тъй като акцизната стока е била над нормата за безмитен внос.

    При проверки на четири товарни автомобила са открити 1408 кутии /28 160 къса/ цигари без български акцизен бандерол. На 05.03.2022 г. около 4:15 часа на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация на път от Турция за Белгия, управляван от турски гражданин. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която са открити пакети, закрепени по шасито, съдържащи 650 кутии цигари без акцизен бандерол с марките Marlboro и Parliament. На следващия ден в друг товарен автомобил с турска регистрация в матрака на леглото в шофьорската кабина митническите инспектори откриват 470 кутии (9400 къса) безакцизни цигари. При други два случая на 7 март 2022 г. се установява, че шофьорите на два камиона, превозващи стоки за Германия и Великобритания във фабрични кухини в шофьорските кабини са укрили общо 288 кутии (5760 къса) контрабандни цигари.

    На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците и по случаите са образувани административнонаказателни производства.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини