От х:

Днес в x:

За новогодишната трапеза на пазара: от дрян до ягоди

    Зеленчуковият пазара в Хасково е мястото на изобилие в последните дни на годината. Ден преди да изпратим 31 декември на масите там има всичко за новогодишната трапеза. Домашно приготвените тънки мезета, сланинка, катъка и туршиите са сред стоките лукс, защото не всеки е имал време да си направи зимнина, а за мръвките се искат и майсторлък. Пресен луки марули-българско производство са сред най-пазаруваните за салата. По-находчивите търговци са пуснали дори промоция на марулите-3 броя за 2 лева. Доматите са от 1,50 до 2,50. цената на краставиците са в голям диапазон-от 2 до 3,50 лева за кило.

    За разкоша на новогодишната трапеза на пазара могат да се намерят по това време на годината дори и ягоди. Те не са нашенски, а по-скоро идват от съседна Гърция. За това удоволствие обаче купувачите трябва да се бръкнат по-надълбоко в портмонетата си. 20 лева е килограмът на ягодите, така че тези, които посягат към тях ги взимат по-скоро на бройка за украса на сладкишите, които са си наумили да приготвят, казват търговците.

    Съществуват и много поверия около новогодишната нощ- трапезата трябва да е богата и изобилна, за да се гарантира берекетлийска година.

    Масата на леля Пенка с дряна и ръчно изработените от нея сурвачки е сред най-пъстрите на пазара. Дряновите пръчки тази година не са засегнати от инфлацията и си остават на цена от миналата година-по левче бройката, обяснява тя.

    А за баницата с късмети на Васильовден с охота дава своята рецепта на всеки, който я попита. Като опитна домакиня, леля Пенка казва, че това е най-хубавата и пухкава домашна баница, защото е с ръчно точени кори.

    Не е трудно, младите да опитат да си разточат сами, съветва тя.

    Баница с късмети от леля Пенка:

    В по-дълбок съд се смесват по 1 супена лъжица захар, оцет и олио. Добавя се чаена лъжичка сол. Сместа се разбърква с около 200-300 милилитра вода, в зависимост от количеството тесто, което искаме да получим.

    Добавя се пресято брашно, колкото поеме сместа. Тестото е готово, когато започне да се отлепва от съда. Разделя се на топки и се разточват кори, колкото е големината на тавата. Плънката е от натрошено сирене, яйца и кисело мляко. Разпределя се върху всяка от корите, които са намазани с мазнина /разтопено масло с олио/. Преди последната кора се нареждат и дряновите късметчета. Преди да ги сложим в баницата очертаваме пъпките на хартия и наричаме.

    Трябва да има късмет за здраве, за щастие, ако има имоти в семейството и те трябва да се нарекат, а останалите късмети са спрямо хората, които ще седнат на масата-ако има учащи, например, трябва да се сложи и знанието и училището, съветва леля Пенка. И напомня, че в баницата задължително трябва да има и метална пара. По това в чие парче е парата се вижда у кого ще е късметът през идната година.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Само марулята е по-евтина
      ........
      Ягодите са 15 лева килото , ядките 10 лева , доматите са на една и съща цена
      • да се поясня
      • 11
        111Ф
        3 0
        22:28, 30 дек 2021
        На американски цени ще пазаруват за новата 2022 година в Хасково сити.
    Последни новини