От х:

Днес в x:

2101 именици в Хасково на Стефановден

2 101 са имениците в Хасковска област на Стефановден. От тях в град Хасково са 1 716 души.

Стефан, Стефка, Стефания, Стамен, Станислав и Станислава, Венцислав, Цанко, Стоян и Станимир имат повод да почерпят.

Повечето именици са  сред мъжете, показва статистиката.

Св.Стефан е първият мъченик за християнската вяра. името му означава "венец божий". Той e един от седемте ученици на Исус, избрани  след възкресението му, да се грижат за християнско общество в Палестина.

Наречен е първомъченик, защото е първият от избраните да проповядват новото учение, донесено от Исус Христос. Обявен е за мъченик, след като в убит от тълпата с камъни по решение на еврейските старейшини.

Денят, в който почитаме Св. Стефан, затваря календара на християнските празници през годината. Според народните вярвания на този ден се затваря и старата година и тръгва новата. Всички се надяват тя да е успешна и плодородна.

На трапезата се слагат месни ястия. А младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастните си роднини в знак на уважение.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Неомъжените момичета гадаят на този ден дали ще си намерят скоро жених, като потапят китките си в менче с вода с прикрепен към тях личен предмет. След гадаенето  и наричането по извадените от водата предмети, момите ги слагат под възглавницата за една нощ, като се надяват да сънуват бъдещия си съпруг.

От Стефановден до Йордановден са и Мръсните дни. По време на този период жените не трябва да перат и метат, не трябва да се насрочват венчавки, не се правят и кръщенета.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    И
    И
    1 0
    21:04, 27 дек 2021
    Много знаете колко са, вие не знаете на кой свят сте..
Последни новини