От х:

Днес в x:

Гонят и кафето от школата, чаят - само горчив

Последното кафе в училище Иван Рилски

Да се ограничи захарта в чая и какаото които се продават в училищните бюфети. Това гласи наредба 37 за здравословното хранене на учениците, издадена на 21-ви юли от министерството на здравеопазването. С документа се забранява и продаването на кафе и газирани напитки на територията на училищата.

"Това е абсурдно, как да следим колко захар си слагат учениците? Трябва да им варим чая в самовар и да го подслаждаме ние", чудеше се Йорданка Иванова, наемател на лавка в училище „Иван Рилски“. Тя и съпругът и Красимир се занимават с този бизнес от 5 години, но признават че това вероятно ще е последният им сезон.

„Няма как да издържим финансово. Около училището има още 5 обекта, продаващи без ограничения всички видове храни и напитки“, коментират собствениците. Големият удар върху тях обаче е забраната за  газираните напитки, шоколадовите вафли и чипса. Друг член от наредбата пък забранява пържените картофи и препоръчва те да бъдат сменени със зеленчукова плънка. Тоест зеле, защото домати и краставици в хамбургерите има и сега.

Красимир Иванов показва празните си рафтове

"Недомислиците в наредбата са очевидни", обяснява Красимир и дава пример. В раздела със забраните е посочено, че се забранява продажбата на пържени храни. Няколко раздела по нататък е указано че АКО се продават пържени храни, то мазнинана трябва да бъде сменяна всеки ден. Задължителни са и сандвичите с пълнозърнест хляб, както и нискомаслено мляко и САМО натурални сокове. Липсата на кафе пък освен по големите ученици удря и по педагогическия и помощен персонал в школото.

От утре децата ще ядат не това което им харесва, а това което им разрешат

Дори по груби сметки приходите на една училищна лавка ще паднат с 30 до 40 %, изчисляват собственици ден преди началото на учебната година. Оборотът едва ще стигне за наема, прогнозират те. В обекта на Иванови в "Рилски", месечният наем е 180 лв. Той обаче е за 12-те месеца в годината, въпреки че през лятото не работят. Поскъпването на хранителните продукти ще ги изпрати на нулата или дори под нея и то при условие, че школото е едно от най големите в града. В по-малките учебни заведения фалитите са неизбежни, убедени са хората от бранша.

Георги Христов

Няма ограничения за павилионите отвън
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини