От х:

Днес в x:

От 36 пожарни коли в областта 29 са за бракуване

Николай Вълчев

От всичките 36 противопожарни автомобила в хасковска област 29 са за бракуване според нормативите. Това обяви на брифинг днес шефът на областната служба Николай Вълчев. Два са основните показатели за един специализиран автомобил – пробег и срок на експлоатация. За този тип коли допустимият пробег е в рамките на 30 000 – 40 000 километра. Малкият километраж се обяснява с факта, че пожарните навъртат малко километри, но работят с часове на място, а всичките им агрегати са на максимална мощност, обясни Вълчев. По думите му повечето автомобили на хасковската служба са изминали допустимия пробег само през двете лета на 2000-та и 2001-а година, когато в региона имаше рекорден брой пожари.

Срокът на експлоатация на един противопожарен автомобил е средно 12 г., а ние имаме коли на 40 и повече години, добави шефът на пожарната. Най-тежко е положението в Тополовград и Симеоновград.

Въпреки това обаче на фона на тежкото състояние на повечето служби в страната, хасковската изглежда относително добре, подчерта Николай Вълчев. Той припомни, че службата разполага със 7 нови пожарни „Рено“, всеки от които струва по 200 000 евро. Те са купени с европейски пари.

80 души е численият състав на областната служба. От началото на годината досега хасковските пожарникари са участвали в 1481 произшествия, от тях пожарите с материални щети са били 232, а без щети – 912.

До три месеца в региона ще заработи комуникационната система ТЕТРА. Тя е нещо средно между локална GSM мрежа и радиостанция, обясни Вълчев. Внедряването на системата е финансирано по програма ФАР.

Имаме много голям проблем с комуникацията, призна шефът на пожарната. Докато сме в град или в село, мобилните телефони имат обхват, но навлезе ли се в гората и баирите, връзката се разпада. Тогава екипът не може дори да повика помощ, ако пожарът се разраства и те не могат да се справят с него, обясни той. С ТЕТРА този проблем ще се реши, смята Вълчев.

8 служители на областта са с изказана благодарност от шефа на националната противопожарна служба, която на 14 септември отбелязва своя професионален празник.

Тодор Кръшков





Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини