От х:

Днес в x:

Празник в небето и в сърцата в Узунджово

    Днешният 3-ти декември е особен и празничен ден за всички в Узунджово-за жителите, за гостите и за хората, които са отдали години наред от своя живот и професионализъм на Летище “Узунджово“.

    С празнична програма започна тази сутрин отбелязването на 170 години от създаването на Основно училище „Л.Каравелов“ и 70-ата годишнина от създаването на 21-ви Изтребителен авиационен полк, базиран на Летище “Узунджово“.

    Школото в Узунджово е едно от най-старите в региона. Създадено е в далечната 1851 година, от 1903 година носи името на Любен Каравелов.

    „През всички тези години много труд, любов и вяра в бъдещето са вложили редица учители, за да утвърдят училището като просветно средище“, посочи директорката му Валя Димитрова.

    Днес в 13 паралелки се обучават над 200 ученици, работят 27 педагози. Школото е средищно и обхваща децата, освен от Узунджово и от съседните села Александрово и Нова надежда. Макар и в трудно време, екипът му работи с много ентусиазъм, за да могат учениците да получат знания.

    В първите дни от пандемията миналата година преподавателите реагираха с всеотдайност и организираха акция с лични таблети и лаптопи, с които подсигуриха тези от учениците, които не разполагат с дигитални средства. По-късно и с намесата на МОН по програма „Равен достъп“ за всички деца са осигурени устройства за онлайн обучението, което се наложи заради здравната криза.

    „Познаваме всички родители, работим съвместно. Родителите се отзовават на всяка наша идея, помагат ни и затова хората от трите села -Александрово, Нова надежда и Узунджово сме като едно голямо семейство.“, добавя Валя Димитрова. За високи постижения в образователния процес училището получи почетен плакет от началничката на Регионалното управление на образованието Веселина Павлитова.

    След официалната церемоня, за да поздравят децата, в небето над училището прелетяха два самолета. А шоуто в небето продължи и над площада в селото по-късно. Там бяха поднесени цветя пред мемориалния паметник “Нашето летище Узунджово“. С едноминутно мълчание и падане на колене бяха почетени летците и всички приятели, които вече не са между живите.

    От името на Президента на България Румен Радев поздравителен адрес към екипа на училището и за годишнината на 21-ви Изтребителен авиационен полк прочете неговият съветник Илия Милушев.

    Плакети на Областния управител Минко Ангелов връчи за годишнините на училището и за Сдружение „Нашето летище Узунджово“ заместничката му Виолета Желева.

    Сред официалните гости, които уважиха двойния празник в Узунджово, бяха заместник -командирът на ВВС бригаден ген.Петьо Мирчев, полковник Милен Димитров, командир на 22-ра щурмова Авиобаза „Безмер“ и заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева.

    „Отдавна в небето на Узунджово не е има грохот от самолетни двигатели, но днес това се случи!“, подчерта в словото си капитан Светлозар Младенов, офицер от резерва и член на УС на Сдружението „Нашето летище Узунджово“.

    С пет минутни маньоври в небесната шир двойка СУ-25 от Авиобазата в Безмер поздрави присъстващите на площада, с което днешното събитие се превърна в паметно за всички. Прелитането на самолетите спряха дъха на възрастните и някои от тях отново се отнесоха в спомените си преди години, но най-радостни отново бяха децата, които с високи вдигнати ръце към небето поздравиха пилотите.

    Историята на училището и на Летище “Узунджово“ с богат снимков материал организаторите на празника припомниха в две музейни експозиции на открито.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ор
      Орфеец
      6 -1
      14:38, 3 дек 2021
      Красимира Славова, L-29 са приземени завинаги на 22.11.2002 г. в музея на авиацията. Пробвай с L-39.
    • 2
      Чу
      Чудо!
      13 -9
      15:24, 3 дек 2021
      Ходят да плашат кокошките по селата с тия самолети!
      Не дай си Боже някой да ни нападне! :)
      • Не
        Немезис
        0 0
        07:54, 4 дек 2021
        Че те са за обучение...
    • 3
      Чу
      Чудо 2
      4 -4
      19:59, 3 дек 2021
      Да обявим война на Турция да ни смаже за 5 часа и дасе гордеем с нашите велики политици
    • 4
      Пи
      Питащ
      0 -1
      05:15, 4 дек 2021
      Коя друга държава си самоунищожава армията и след това предоставя казармите СИ на бежанците???
    • 5
      Ин
      Инкогнито
      0 -1
      11:41, 4 дек 2021
      Защо винаги се изказват идиоти. По това време Българските Ввс бяха страхотни. С елитни пилоти. Не като генерал Радев.
    Последни новини