От х:

Днес в x:

Предлагат между 5 и 1000 лв. такса за използване на общинско летище Узунджово

Проектът за Наредба за управление, стопанисване и за таксите, които да се събират на летище „Узунджово“, вече е публикуван на сайта на Община Хасково. В предложението за гласуване от Общинския съвет се припомня, че миналата година е дадено съгласие летището да бъде лицензирано, а към днешна дата процесът е започнал.

„Подали сме документите още миналата година и очакваме проверка от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Това, което трябва да направим, е маркировката, защото това ще констатират проверяващите. Дали има охрана, дали има съответната маркировка, ветропоказател и един автомобил с пожарна техника на него“, посочи вносителят на докладната - общинският съветник Иван Минев.

Според наредбата летището ще се управлява и стопанисва от Община Хасково. На мястото ще могат да кацат ултралеки авиационни апарати до 750 кг. Таксата е 5 лв. за кацане и толкова за 24-часов престои. За леки самолети – до 5700 кг. кацането е 10 лв., толкова е цената за хангар за денонощие. 998 лв. ще струва ползването на летището за други събития, като състезания или концерти например.

„Общината няма право на приход, затова разходната и приходната част трябва да са абсолютно равни. Във финансовата обосновка аз съм взел предвид всички разходни, които ще предстоят, както и тези, които и сега съществуват на летище „Узунджово“. На тази база съм направил и приходната част.“, обясни Иван Минев.

Финансовата обосновка, формулираща таксите за ползване на летище „Узунджово“, отчита разходна част в размер на около 219 500 лв. Тя включва разходи за охрана на имотите, данъци, такси, разходи за кацане и паркиране. Прогнозира се толкова и да са приходите, а очакванията са интересът да е голям

„В тази част на България няма подобно летище. Най-близките са в Пловдив, Долна Баня, Сливница, но те са по-близо до София. Там, макар хангарът да струва между 600 и 800 лв., няма места. Много любители на този спорт търсят места къде да си държат хвърчилата.“, посочи Минев.

Очаква се общинските съветници да разгледат Наредбата за управление на летище „Узунджово“ на следващата сесия, която ще се проведе през февруари.

 

Мария Ламбова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Не
    не разбирам
    11 -3
    19:27, 22 яну 2024
    Как е възможно таксата за кацане да бъде 5 лв?Колко самолета трябва да кацнат за да си избиете месечните разходи? Вероятно и самата настилка на пистата трябва да отговаря на определени изисквания.Охрана ще имате, някакви съоръжения, хора на заплата трябва да има там ... не знам как ще си избиете парите с 5 лв. на кацане
    • Ня
      Няма за разбиране
      25 -6
      19:49, 22 яну 2024
      Минев иска да намаже. 1000 лв за дрифт организиран от него. Далаверата е там. Така се завъртат нещата , че държавен имот да се ползва в частен интерес. Разходите за сметка на общината, приходите за Минев.Това за самолетите е за парлама.
    • Ма
      манчо
      4 0
      11:08, 23 яну 2024
      типично за отрочетата на м.ГЕРБ да мислят плоски далавери които само набутват общинския бюджет и са винаги на минус....и да за минев ще е 5 лева кацането а за нас по 1000 лева добре че още нямаме самолети че да го мислим толкова!
  • 2
    Да
    да не би
    21 -2
    19:29, 22 яну 2024
    Да не би Минев да няма къде да си държи хеликоптера?
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини