От х:

Днес в x:

Контрабанда от близо 2300 парфюми и дрехи спрени на границата ни с Турция

Изображение 1 от 3

    Понижената до рекордно ниски нива турска лира стимулира сериозно туристическия шопинг до южната ни съседка. С това зачестяват и опитите за контрабанда. Наред с качествените стоки на турския пазар, обаче се продават и много качествени ментета. Тъй като цените им са в пъти по-ниски от оригиналните стоки, те са предпочитани от купувачите, не само от България, но и от съседните държави, като Румъния, например. А това пък прави особено бдителни контрольорите по границата с Турция.

    Почти няма ден, в който на границата при ГКПП Капитан Андреево да няма засечени стоки, които не са декларирани пред митническите власти.

    За подобни случай съобщават и днес от митническото звено в Свиленград. Обобщението на заловените контрабандни стоки обхваща последната седмица на месец ноември.

    За това време на МП Капитан Андреево са засечени близо 2300 парфюма и облекла. Те са открити при проверки на пет автобуса.

    При един от случаите на 22 ноември в следобедните часове на пункта

    пристига автобус с турска регистрация, пътуващ по редовната линия Истанбул-Букурещ.

    Един от пътниците декларира, че пренася парфюми и текстилни изделия. Превозното средство е отклонено за щателна проверка, при която митническите служители откриват, че пренасяната стока носи емблеми на световни марки. В багажното отделение, в няколко сака и кашони, са открити 900 парфюма с логото на общо 10 световноизвестни марки. Освен тях инспекторите откриват още 153 текстилни изделия - якета и спортни комплекти, с известни брандове.

    В следващите два дни в други четири автобуса с румънска и турски регистрации, влизащи в страната от Турция, при извършените щателни митнически проверки са открити общо 865 парфюма и тоалетни води и 334 дрехи, носещи фигуративно и словестно изображение на известни марки.

    В изпълнение на Европейския Регламент за защитата правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани и за случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

    От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали близо 1 000 000 артикула, по-голяма част от които парфюми и текстилни изделия със знаци на регистрирани търговски марки.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини