От х:

Днес в x:

Камен Тодоров предложи отпадане на студентските такси в държавните ВУЗ-ове

Преговори се проведоха между „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „Демократична българия“ и коалиция „БСП за България“ за постигане на коалиционно споразумение в сектор „Образование“. В тях участие взе и председателят на Общинския съвет на БСП - Хасково Камен Тодоров в качеството си на хоноруван преподавател по „Интелектуална собственост“ и докторант към УНСС, а групата се представляваше от Ирена Анастасова, която е дългогодишен директор на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ в София, народен представител и заместник-председател на Националния съвет на БСП, съобщиха от БСП - Хасково.

В екипа на коалиция „БСП за България“ участваха още Веска Ненчева - учител по български език и литература и народен представител, проф. д-р инж. Михов - дългогодишен ректор на Техническия университет в София, Милко Багдасаров - директор на най-голямото училище в Южна България СУ „П.Р.Славейков“ в Кърджали и доц. Юлиян Генов от Техническия университет в София.

Преговорите започнаха в 15 ч. в една от заседателните зали на мол „Парадайс“ и продължиха около 6 часа. Преговорният екип на ПП бе представляван от министъра на образованието акад. Денков, който се очаква да заема позицията на образователен министър и в следващия кабинет. С него бяха Кирил Петков и Христо Петров по известен като Ицо Хазарта. ИТН бяха представлявани от Пламен Николов, който бе предложен от групата им за министър-председател в 46-тото Народно събрание, а ДБ бяха представлявани от Ивайло Старибратов.

Приоритетите, които коалиция „БСП за България“ представи бяха възприети в по-голямата си част от екипите на преговарящите в сектор „Образование“, като сред тях са промяната на модела на финансиране „парите следват ученика“, както и увеличаване на процента средства от брутния вътрешен продукт за образование, ревизия на образователните програми, както и безплатни ясли и детски градини, безплатни учебници за децата от 1 до 12 клас.

Камен Тодоров отправи предложението за поетапно отпадане на студентските такси в държавните ВУЗ-ове в синхрон с Конституцията на Република България, където е записано, че тя е социална държава, а и в унисон със законодателството относно безплатното образование. След преговори с министър Денков екипите на коалиция „БСП за България“ и ПП стигнаха до споразумение за увеличение на стипендиите за отличен успех до размери, покриващи изцяло таксите, което и двата екипа считат, че ще доведе до стимулиране на учащите се.

Всички се обявиха около важността час по-скоро децата и студентите да бъдат отново в изцяло присъствена форма на обучение, а като цяло преговорите преминаха конструктивно и в добър диалог, като можем да заключим, че в сектор „Образование“ има голямо единодушие между преговарящите за приоритетите пред страната.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Би
    Биби
    23 -9
    18:54, 25 ное 2021
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    Мн
    Много пошло и евтино
    26 -6
    19:56, 25 ное 2021
    Толкова популизъм и евтини изказвания в това младо момче. Просто се чудя наистина ли ги мисли тези работи или му ги пишат и той само чете като див зубрач.
  • 3
    Ки
    Кирилка Спасова
    21 -1
    20:15, 25 ное 2021
    То държавата ни е пред разпади и фалит а за държавни вузове иде реч. Бъдещето ни решават хора хванати от шоупрограми и начинаещи кариеристи и такива които не знаят на кое небе се намират..
  • 4
    На
    Наблюдател
    8 -2
    23:16, 25 ное 2021
    Слагай розовата пижама и .........*** аааа газ да кажа
  • 5
    Йо
    Йордан
    12 -1
    23:41, 25 ное 2021
    Университетите вече се борят за всеки един студент, защото субсидията им зависи от това. Ако премахнат таксите, ще трябва да увеличат данъците, но това изобщо никой не го интересува. Отделен въпрос е дали наистина Тодоров е убеден в това или говори популистки, защото така му е удобно.
  • 6
    Ин
    Инна
    13 -3
    01:15, 26 ное 2021
    Ако това е промяната... жалко! От девета глуха компроментирани лигльовци с 'безценни съвети' атакуват властта...
  • 7
    Об
    Образован
    4 0
    18:02, 26 ное 2021
    Смях! Смях!
Последни новини